Novinárov z al-Džazíry vyhnala tuniská polícia hneď po vyhodení premiéra krajiny prezidentom
27 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Arabská televízna stanica so sídlom v Katare Al-Džazíra obvinila políciu, že vnikla do ich kancelárie v Tunisku po tom, čo prezident Kais Saied pozastavil činnosť parlamentu a vyhodil predsedu vlády krajiny. Saiedov krok označili súperi za puč, informuje portál RT.


Útok na novinárov

Katarský štátom financovaný kanál uviedol, že najmenej 20 ozbrojených policajtov v civile vstúpilo v pondelok do ich tuniskej kancelárie a nariadilo všetkým novinárom, aby odišli.




Al-Džazíra citovala svoju tuniskú pobočku, podľa ktorej polícia nemá zatykač, tvrdí však, že konala na základe príkazov tamojšieho súdnictva. Novinárom zaistili telefóny a ďalšie vybavenie a nebolo im umožnené získať späť svoje osobné veci, informoval kanál.
Reportéri bez hraníc protestujú

"Nedostali sme žiadne predbežné oznámenie o vysťahovaní nášho úradu bezpečnostnými silami," uviedol Lotfi Hajji, šéf kancelárie Al Jazeera v Tunisku. Reportéri bez hraníc raziu odsúdili a vyzvali orgány, aby rešpektovali slobodu tlače.

Washington musí prestať s "démonizáciou Číny", vyzýva Peking
Peking v pondelok vyzval vládu prezidenta Joe Bidena, aby prestala s jeho "démonizovaním" a zmenila svoju politiku voči Číne. Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Chaos v krajine

K údajnej razii došlo deň po tom, čo prezident Saied zmrazil aktivity parlamentu, zbavil poslancov imunity a vyhodil predsedu vlády Hichema Mechičiho. Saied tvrdil, že tento krok je v súlade s ústavou krajiny a je nevyhnutný na „záchranu štátu“ uprostred sociálnych otrasov.

Oponenti okamžite obvinili prezidenta z rozpútania puču. Predseda tuniského parlamentu Rached Gannouchi označil Saiedove kroky za protiústavné a „nezákonné“.

Vo väzbe zomrel muž podozrivý z pokusu o atentát na dočasného prezidenta Mali
Necelý týždeň po pokuse o útok nožom na dočasného malijského prezidenta Assimiho Goitu zomrel údajný páchateľ tohto činu vo väzbe. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AFP s odvolaním sa na vládu Mali. Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Obrnené vozidlá v uliciach

Boli nasadení vojaci a obrnené vozidlá, aby odrazili demonštrantov z budovy parlamentu, kde v pondelok vypukli strety. Gannoučimu a opozičným poslancom zabránil v prístupe do komplexu.

Protivládne protesty sa tento týždeň v tuniských mestách zintenzívnili, keď sa ľudia zhromaždili kvôli opatreniam na Covid-19, ekonomickým ťažkostiam a policajnému násiliu.

Súčasný politický systém v Tunisku vznikol niekoľko rokov po tom, čo bol v roku 2011 počas arabskej jari zosadený dlhoročný prezident Zine El Abidín Ben Ali.

Obrovské demonštrácie proti Covid pasu v Taliansku: „Draghi je ako Hitler“ (VIDEO)
26 | 07 | 2021 | Diana Zaťková