Kto zabil prezidenta Haiti? (Nil Nikandrov)
27 | 07 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Nila Nikandrova (Fond strategickej kultúry)


„Stardust“, alebo Drogové kartely a DEA


Haitský prezident Jovenel Moise bol zavraždený v noci zo 6. na 7. júla v jeho rezidencii. Veliteľský mužský hlas cez megafón niekoľkokrát varoval prezidentskú ochranku, že DEA vykonáva špeciálnu operáciu a všetci by mali okamžite opustiť rezidenciu. O pár sekúnd zazneli prvé výstrely.

S prezidentom jednali brutálne, celý zásobník zo samopalu vystrieľali do hlavy a hrudníka. Niekoľko nábojov zasiahlo Moiseho manželku. Útočníci konali rozhodne, podľa vopred vypracovaného plánu. Svedkovia tvrdia, že ultimátum znelo v angličtine „s americkým prízvukom“, hoci haitský veľvyslanec v USA Bocchit Edmond niekoľkokrát starostlivo zdôraznil, že „išlo o zahraničných žoldnierov, ktorí hovorili po španielsky“ .

Zacharová: Západ zatvára oči pred účasťou americkej súkromnej vojenskej firmy na atentáte na Haiti
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová upriamila pozornosť na to, ako západ nereaguje na správy o účasti americkej súkromnej vojenskej spoločnosti na atentáte na haitského prezidenta Jovenela Moiseho. Informuje agentúra... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Ak máme veriť videám rozšíreným  na sieťach, útok na Moiseho sídlo viedol Američan a jeho tím bol oblečený v čiernych uniformách s veľkými žltými písmenami DEA . Ochranu prezidenta v tento deň zabezpečoval obmedzený počet bezpečnostných pracovníkov.

Nedobrovoľní svedkovia teroristického činu radšej mlčia: akákoľvek pravda o udalostiach hrozí následkami. Pri prenasledovaní útočníkov polícia zneškodnila štyroch atentátnikov, medzi ktorými boli podľa Washington Post cudzinci.

Podľa nepotvrdených správ bolo zaistených osem osôb vrátane občana USA haitského pôvodu. Orgány zadržiavajú informácie o štátnej príslušnosti ostatných ozbrojencov; Ministerstvo zahraničia ukázalo netypickú zdržanlivosť, trvalo na tom, že nie je možné, zdieľať informácie, kým "Haiťania nedokončia svoje vyšetrovanie."

Léon Charles, riaditeľ haitskej štátnej polície, na jednej zo svojich prvých tlačových konferencií uviedol, že najmenej štyria zo zabitých prezidentových atentátnikov boli cudzinci. Z ktorých štátov? Policajný šéf sa zdržal odpovede (hovorí sa, že prebiehajú výsluchy). Orgány susednej Dominikánskej republiky však informovali o verzii, že žoldnieri boli prisťahovalci z Kolumbie a Venezuely. Verbovať ich mali údajne haitskí drogoví díleri.

Ibi Maiga: Stoja vám za to tie milióny, keďže vedome zabíjate vlastný ľud a zapredávate Slovensko?
Ibi Maiga na sociálnej sieti zverejnil opäť raz plamenný príspevok. Vyzýva vládu, aby, podala demisiu, keď sa nevie zastať slovenského národa. „Nemajte krv na rukách. Nemusíte nám hovoriť pravdu o čo tu ide. Inteligentní ľudia aj tak vedia svoje,“... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Petra Demková


V britskom denníku The Guardian sa objavili údaje od haitského splnomocneného  komisára pre voľby Mathiasa Pierra: v gangu, ktorého členovia zabili prezidenta Moisea, bolo 28 militantov, z ktorých dvaja boli haitskí Američania, a zvyšok boli Kolumbijčania. Novinári britských novín sa obozretne vyhli zájsť hlbšie do témy ozbrojených drogových Kolumbijčanov pôsobiacich na Haiti.

Haitské úrady sa tiež neponáhľajú so zverejnením informácií o Američanoch, ktorí organizovali vraždu Moisea, pretože to povedie k DEA. Pašovanie drog je hlavným faktorom v hospodárstve a politike na Haiti.

Medzi kolumbijskými drogovými kartelmi a haitskou elitou (armáda, spravodajskí dôstojníci, politici) existuje silné kokaínové partnerstvo. Cez Haiti prechádzajú desiatky ton „hviezdneho prachu“, od 13 do 15 percent všetkého kokaínu konzumovaného v USA. Tento dodávateľský reťazec funguje nepretržite a ročne vytvára zisk až do miliardy dolárov.

Je nepravdepodobné, že americká administratíva je schopná prijať vážne opatrenia na vyčistenie „Augiášovho chlieva“ obchodu s drogami v krajinách západnej pologule. Zaručený prísun halucinogénov do Spojených štátov je dôležitým prvkom pri udržiavaní stability v amerických zločineckých štruktúrach.

Draxler: Ak by bol rok 1939, dnešní atlantisti by nás presviedčali, že nacistické Nemecko je naša budúcnosť
Politika Slovenska vo vzťahu k Rusku musí byť vyvážená. "Aj ostatné týždne ukázali, aký krehký vie byť mier. Provokácie s vplávaním amerických vojnových lodí do Čierneho mora, masívna propaganda o údajne nebezpečných manévroch Ruska, ktoré možno... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Pokles príjmov z obchodovania s drogami je ranou do tieňovej finančnej a ekonomickej základne. Ľudia sa zároveň nedajú oklamať imitovaním boja proti obchodovaniu s drogami. Na území USA sa narkobaróni cítia v pohode, a ak je niekto poslaný do väzenia, potom iba podvodníci, ktorí vtrhli na zakázané územie, ktoré vyleje DEA .

Američanom sa nepáčilo želanie prezidenta Moisea uchytiť sa pri moci „úpravou“ ústavy, rovnako ako náznaky šéfa haitského štátu týkajúce sa možnosti významných odhalení obchodovania s drogami zameraných na USA.

Bývalý haitský prezident Michel Martelly, pri  organizovaní povýšenia Moisea do prezidentského úradu, konzultoval všetko s americkým veľvyslancom, poznal svoje miesto a Washingtonu nikdy nehrozil. Jovenel Moise však prekročil „červenú čiaru“, ktorú pre haitských prezidentov vyznačili agenti DEA v oblasti obchodu s drogami, ktorý je v USA veľmi citlivou témou.

Na Haiti a v susednej Dominikánskej republike pôsobia takmer všetky americké spravodajské služby vrátane vojenských spravodajských služieb. Vykonáva sa  kontrola  nad obyvateľstvom a nad prichádzajúcimi cudzincami, najmä z krajín ako Kolumbia, Peru, Honduras, Brazília. Americké spravodajské služby preto nemohli nezaznamenať výskyt celého oddielu kolumbijských drogových bojovníkov v Port-au-Prince. V Kolumbii majú Američania všetko zachytené, najmä v obchode s drogami. Kolumbijčania mohli ísť na „misiu“ na Haiti iba so súhlasom DEA .

Prorok Dostojevskij (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Podľa všetkého Američania vypracovali aj „venezuelský verziu“ príbehu vraždy, aby obvinili „diktátora Madura“ z masakry prezidenta Moisea. Nad motiváciou sa nemuseli zamýšľať: boj o kontrolu nad drogovým biznisom v karibskej oblasti.  V Dominikánskej republike zástupcovia bezpečnostných síl v úzkom spojení s DEA opakovane obviňovali venezuelské orgány z „podpory obchodovania s drogami“.

Obvinenia sa spravidla rozpadli, pretože neexistujú dôkazy o účasti bolívarovského režimu na obchode s drogami, ktorý pokrýva štát. Napriek tomu sú do informačného poľa neustále vrhané falzifikáty o fungujúcom „hviezdnom drogovom karteli“ bezpečnostných síl vo Venezuele. Podvrhy sa vytvárajú podľa normy a opierajú sa o „spravodajské správy“  pochybnej spoľahlivosti a výmysly prebehlíkov, ktorí sa snažia zarobiť si na klebetách. DEA cituje najmä obvinenia proti prezidentovi Madurovi, jeho príbuzným a proti vojenským a politickým predstaviteľom.

Americké spravodajské agentúry sa opakovane pokúšali skoncovať s Nicolasom Madurom, ale pokusy zlyhali. Atentát na haitského prezidenta Jovenela Moisea je vážnym varovaním pre vodcov Latinskej Ameriky: v boji o udržanie vlády nad svetom sú Spojené štáty pripravené prijať najextrémnejšie opatrenia.

Európania idú do geta (Irina Chorevová)
Komentár Iriny Chorevovej, umelkyne Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Zuzana Perželová