Kajúcnik zvaný Zemák podal sťažnosť proti svojmu obvineniu. Mohol mu to poradiť Lipšic
27 | 07 | 2021 I Peter Sulek

Jeden z trojice svedkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Matej Zeman, prezývaný Zemák, podal sťažnosť proti obvineniu vyšetrovateľmi policajnej inšpekcie. Ďalší svedok Csaba Dömötör je vo väzbe a tretí Peter Petrov na úteku.


Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) Zemana a ďalších dvoch kajúcnikov podozrieva, že ich svedecké výpovede v prípadoch Očistec a Judáš sú vykonštruované tak, aby sa ich svedectvá navzájom potvrdzovali. Informoval o tom portál agentúry SITA Webnoviny. Ich výpovede sú zároveň veľmi nápadne v prospech súčasnej vlády.
Lipšicovi kajúcnici

Vďaka týmto kajúcnikom sa do väzby dostali vysokí funkcionári finančnej správy, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Inšpekcia (ÚIS) vedie trestné stíhanie, v ktorom preveruje, či na krivú výpoveď kajúcnikov nahovárali policajti vyšetrujúci prípady Očistec, Judáš, Mýtnik a iné, pod dozorom špeciálnej prokuratúry. Tej šéfuje Matovičovi a vláde blízky Daniel Lipšic.

„Skutky, ktoré sa mu kladú za vinu, nenapĺňajú znaky skutkových podstát trestných činov podľa trestného zákona a nenasvedčuje tomu ani odôvodnenie uznesenia, ktoré je príliš všeobecné vo vzťahu k údajnému protiprávnemu konaniu môjho klienta. Navyše uznesenie obsahuje závažnejšie chyby, za ktoré ho považujeme za zmätočné a nepreskúmateľné, a preto máme za to, že nemôže byť zákonným podkladom na vznesenie obvinenia voči môjmu klientovi,“ vysvetlila pre spomínaný portál žiadosť klienta jeho obhajkyňa Ivana Štefanková.

PRIESKUM: Žilinka má oproti Lipšicovi viac než dvojnásobnú dôveru
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Najprv ušiel, teraz chce spolupracovať

Obhajkyňa obvineného a svedka zdôraznila aj fakt, že Matej Zeman je v pátracom konaní aj napriek tomu, že s políciou chce spolupracovať. „Orgány činné v trestnom konaní a aj dozorujúci prokurátor sú oboznamení s tým, že môj klient vypovedať chce a trestnému konaniu sa nevyhýba,“ doplnila Štefanková.

Ako ďalej konštatovala, klient je momentálne na dovolenke, ktorá bola dohodnutá aj na Špecializovanom trestnom súde.

Podľa zistení uvedenej televízie uznesenie o vznesení obvinenia už v pondelok dostal aj obhajca hľadaného Petra Petrova. Ten je kľúčový svedok NAKA a inšpekcia po ňom pátra od utorka minulého týždňa. Jeho advokát po preštudovaní obsahu obvinenia zrejme taktiež podá proti uzneseniu sťažnosť.

Advokáti vyzývajú Žilinku aby zasiahol proti donucovacím praktikám OČTK, dôveru v Lipšica nemajú
Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) verejne vyzýva generálneho prokurátora na okamžité prešetrenie podozrení z ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov a upustenie od podobných postupov v praxi OČTK, píšu v ich zaslanej tlačovej... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič