Vo väzbe zomrel muž podozrivý z pokusu o atentát na dočasného prezidenta Mali
26 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Necelý týždeň po pokuse o útok nožom na dočasného malijského prezidenta Assimiho Goitu zomrel údajný páchateľ tohto činu vo väzbe. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AFP s odvolaním sa na vládu Mali.


Podľa nej sa zdravie muža po jeho zatknutí "zhoršilo". Podozrivému bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, ale "bohužiaľ zomrel". Na zistenie príčiny smrti bola nariadená pitva.

K pokusu o útok nožom došlo v utorok vo veľkej mešite v hlavnom meste Bamako, kde sa práve skončili obrady súvisiace s moslimským sviatkom íd al-adhá. Goita prežil incident bez zranení; v televíznom príhovore odvysielanom krátko po útoku pokus o atentát bagatelizoval a konštatoval, že vždy sa nájdu nespokojní ľudia, ktorí chcú "vyvolať nestabilitu".

USA v noci ticho vykĺzli z Afganistanu, 20 rokov tu vlastne nemali žiaden plán (Bradley  Blankenship)
Názor Bradleyho Blankenshipa (Russia Today) Po dvoch desaťročiach okupácie, ktorá nepriniesla nijaké hmatateľné výsledky v záujme globálneho mieru a bezpečnosti, USA po zotmení vykĺzli z letiska Bagram bez toho, aby svoj odchod oznámili... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Mali sa snaží potlačiť džihádistické povstanie, ktoré vypuklo na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy sa rozšírilo aj do susedných štátov Burkiny Faso a Nigeru.

Mali bolo v priebehu necelého roka dejiskom dvoch štátnych prevratov. Obidva — puč z augusta minulého roku i z mája — viedli tí istí armádni plukovníci na čele s 37-ročným Goitom, ktorý sa v máji stal prezidentom na prechodné obdobie.

Goita a nová vláda, ktorú vymenovala vojenská junta, ubezpečujú, že po voľbách vypísaných na február budúceho roku odovzdajú kontrolu nad krajinou civilným predstaviteľom.

USA by mali „dôrazne zvážiť“ výcvik taiwanských partizánov proti „čínskej invázii“
Kandidát na asistenta šéfa špeciálnych jednotiek uviedol, že úradníci by mali „dôrazne zvážiť“ rozmiestnenie amerických vojsk na Taiwane. Mali by tam školiť miestne jednotky proti potenciálnej „čínskej invázii“, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca