Venezuela obviňuje americké vojenské lietadlá z narušenia ich vzdušného priestoru
26 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Venezuelské ministerstvo obrany obvinilo Washington z provokácie po tom, čo americké vojenské lietadlo údajne priletelo na ich územie z Kolumbie. USA údajne tento rok narušili venezuelský vzdušný priestor viac ako 20-krát, informuje portál RT.


Vojenské dopravné lietadlo C-17 patriace k americkému letectvu priletelo vo štvrtok večer do venezuelského štátu Zulia, ktorý hraničí s Kolumbiou. Informoval vo vyhlásení venezuelský minister obrany Vladimir Padrino Lopez. Lietadlo údajne letelo týmto kurzom asi 14 námorných míľ (26 kilometrov), informovalo ministerstvo.

Ministerstvo dodalo, že americké lietadlá narušili ich vzdušný priestor 21-krát. Padrino to označil za „závažné porušenie medzinárodných leteckých noriem“. Washington to podľa agentúry Reuters nekomentoval.

K „zjavnej provokácii“ došlo v rámci spoločných vojenských cvičení v Kolumbii, na ktorých sa zúčastňujú americké stíhačky, uviedla Venezuela.

Rusko plánuje na august skúšobné odpálenie rakety Zirkon z jadrovej ponorky
Prvé skúšobné odpálenie hypersonickej rakety Zirkon z ponorkového nosiča, ktorou bude jadrová ponorka Severodvinsk, by sa mohlo uskutočniť už v auguste. S odvolaním sa na zdroj na ruskom ministerstve obrany o tom v nedeľu informovala agentúra... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Prezident Nicolas Maduro „vydal presné príkazy, aby boli všetci v strehu a dôrazne reagovali na akýkoľvek agresívny čin,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Tento mesiac Venezuela informovala o rozsiahlej vojenskej operácii v hlavnom meste, kde vládne jednotky bojovali proti veľkej zločineckej organizácii. Počas operácie úrady zaistili rozsiahly arzenál zbraní a tvrdili, že boli kolumbijského a amerického pôvodu.

Na svetové moria sa chystá vyplávať ruská fregata vyzbrojená raketami Zirkon (video)
Podľa informácií zverejnených agentúrou TASS sa Admiral Golovko, tretia fregata triedy admirála Gorškova (Projekt 22350), stane prvým nosičom nadzvukových rakiet Zirkon. Oznámil to zdroj z prostredia ruského zbrojárskeho priemyslu. Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Ivan Brožík