Putin ukázal tajné zbrane: Prehliadka v Petrohrade šokovala svet (VIDEO)
26 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Počas každoročnej prehliadky Dňa námorníctva v Petrohrade boli predstavené najnovšie prírastky ruských námorných síl. Prezident Vladimír Putin zahájil túto udalosť v nedeľu ocenením dlhej histórie flotily a ocenením Ruska ako „jednej z popredných námorných mocností na svete“.




"Dnes má ruská námorná flotila všetko, čo potrebuje na zaručenú obranu krajiny a našich národných záujmov," uviedol Putin podľa portálu RT.
Upútali vojnové lode

Viac ako 50 vojnových lodí, počnúc veľkými útočnými plavidlami až po menšie hliadkové člny, sa plavilo po rieke Neva a Fínskom zálive, za doprovodu hukotu námorných lietadiel vo vzduchu.

Len minulý rok bola uvedená do prevádzky viacúčelová fregata „Admirál Kasatonov“. Loď je navrhnutá na prevádzku na otvorenom mori a je vyzbrojená riadenými strelami Kalibr, torpédami a protilietadlovými zbraňami.

Putin: ruská armáda je schopná odhaliť každého protivníka, pod vodou, na zemi i vo vzduchu
Putin vo svojom príhovore vyhlásil: "ruské námorníctvo má v súčasnosti všetko potrebné na zabezpečenie ochrany našej vlasti, našich štátnych záujmov". Zdôraznil, že ruská armáda je schopná odhaliť každého protivníka – pod vodou, na zemi i vo... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | TASR


Najväčšie povrchové plavidlo prehliadky, krížnik „Maršal Ustinov“, je vybavený raketami Vulkan, ktoré dokážu ničiť ciele vzdialené až 550 km.
Ponorka s jadrovým pohonom

Na prehliadke sa po prvýkrát zúčastnila ponorka s jadrovým pohonom „Kňaz Vladimír“, ktorá sa k flotile oficiálne pripojila v roku 2020. Loď, ktorá dostala meno po ruskom princovi z 10. storočia, je vybavená tajnou technológiou a nesie 16 balistických rakiet Bulava. V marci dokončila expedíciu do Arktídy.

 

RT

Foto: Sputnik

Medzi ďalšie ponorky, ktoré sa zúčastnili prehliadky, patril Krasnodar, ktorý počas ruskej kampane v Sýrii uskutočňoval útoky riadenými strelami proti militantom.

Europarlament schválil automatickú kontrolu súkromnej komunikácie, áno, aj vašej...
Anonymita on-line priestoru sa skončila. Sledovanie a odpočúvanie nikdy nebolo také ľahké ako teraz pri použití hesla - "pedofília". Kto ho vysloví, môže legálne sledovať vaše maily, chaty a iné komunikácie v najrôznejších elektronických... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Pridali sa aj ďalšie štáty

K ruským lodiam sa pripojila indická fregata INS Tabar, ktorú postavila ruská lodenica a je vybavená rusko-indickými nadzvukovými riadenými strelami BrahMos.

Nasledovala iránska fregata Sahand a podporná loď Makran, najväčšie plavidlo v krajine, ako aj pakistanská fregata Zulfiquar.

Nad Petrohradom preletel útočný vrtuľník Ka-52K, Aligátor, spolu s dvojicou vrtuľníkov Ka-29TB. Medzi ďalšie lietadlá patrili prieskumné a protiponorkové lietadlá Tu-142 a prúdové stíhačky Su-30SM.



Grizzly väznil muža na Aljaške týždeň. Nešťastníka zachránila až náhoda
Zhodou šťastných náhod sa americkej pobrežnej stráži podarilo objaviť muža odrezaného od sveta v aljašskej divočine. Niekoľko nocí po sebe na neho útočil medveď grizzly. Muž nemal možnosť si akokoľvek privolať pomoc. Nakoniec mal však šťastie a... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Tibor Sipos