Imunológ: Namiesto očkovania môžu stačiť protilátky po koronavíruse
26 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Nie každý, kto prekonal covid, by sa mal nevyhnutne zaočkovať. A keď už, tak by mala stačiť jedna dávka.

Tvrdí to český imunológ Vojtěch Thon z výskumného centra Recetox Masarykovej univerzity v Brne. Podľa neho je potrebné postupovať u každého pacienta individuálne. Vakcína navyše podľa neho nezabezpečí, že človek nebude nákazu šíriť ďalej, informujú Novinky.
Politici ani mnohí experti nerozumejú

Nadobudnuté protilátky nie sú uznané na roveň tým, ktoré pacient získal po očkovaní. Thon má na to jasné odôvodnenie. "Pretože politici tejto odbornej problematike nerozumejú. A bohužiaľ nerozumejú jej ani mnohí experti, ktorých naši politici počúvajú. Pre nich je dôležitá len okrúhla pečiatka nejaké agentúry. V tomto prípade CDC (Centum pre kontrolu chorôb a prevenciu so sídlom v USA)."





"Lenže Spojené štáty riešia iné problémy než Európa a ich postupy nemožno bezhlavo preberať. Minister nemá lekárske vzdelanie a podlieha jednej skupine odborníkov, ktorí opakujú len to, čo tvrdí nejaká oficiálna agentúra. Lenže agentúra nie je nejaké zjavenie pravdy. Agentúra sú ľudia, ktorí sú omylní," dodáva.


Ruskí lekári varujú: Kombinácia Covidu s horúčavou môže byť smrteľná!
17 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Individualita

Podľa imunológa by sa malo ku každému prípadu ochorenia COVID-19 postupovať individuálne. "My musíme očkovať bezpečne, nie bezhlavo. To znamená poznať pacientov stav, jeho anamnézu a samozrejme aktuálnej hladiny protilátok. A potom v odôvodnených prípadoch uvažovať o preočkovaní," tvrdí.




"Samozrejme maximálne jednou dávkou vakcíny, ktorá môže fungovať ako booster prirodzene nadobudnutých protilátok. Stimulácia organizmu ďalšími dávkami už nemá zmysel. Ďalšia dávka už nezvýši hladinu protilátok ani ich kvalitu. A naopak, môže dôjsť k zbytočným komplikáciám a vážnym nežiaducim účinkom, ktorým možno pri správnom podaní vakcíny dobre predísť," vysvetľuje pre vyššie uvedený portál.



"Zaočkovali sa zbrklo"




Imunológ podľa jeho slov riešil prípady ľudí, ktorí mali vážne komplikácie, pretože nedostali premedikáciu. "Alebo sa očkovali zbrklo a pod nátlakom v situácii, keď sa očkovať nemali. Očkovali sa aj napriek tomu, že veľakrát boli upozornení, že majú počkať," zdôrazňuje Thon.


"Je škandalózne, že ľudia sú opakovane vyzývaní k tomu, aby žiadne sérologické vyšetrenie nepodstupovali. Prítomnosť protilátok je markerom, že pamäťová imunitná odpoveď prebehla. Ale na to sa neberie ohľad a títo ľudia sú fakticky diskriminovaní," skonštatoval v rozhovore pre Novinky.

Diskriminovať ľudí nebudeme! Sme viazaní Hippokratovou prísahou
Selekcia ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných už u nás naberá obludné rozmery. A čo je horšie, zapájajú sa do nej aj niektorí lekári, ktorí pacientov dokonca upozorňujú, že ošetria iba zaočkovaných. Opakom je stomatologička Andrea... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik