Ruský S-500 vydesil stratégov v USA - dokáže rozbiť ich protivzdušnú obranu (video)
25 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Stručná správa Ministerstva obrany Ruskej federácie: "Ruská armáda testuje raketový systém S 500 na strelnici Kapustin Jar." Jeden z donedávna najtajnejších projektov Moskvy v oblasti balistických rakiet je určený na zachytávanie a ničenie medzikontinentálnych balistických rakiet, ako aj nadzvukových riadených striel a lietadiel B-2, F-22 a F-35 či vojenských satelitov na nižšej obežnej dráhe.


"Ruské ministerstvo obrany zverejnilo prvé videozáznamy zo systému vzdušnej a protiraketovej obrany Almaz-Antey S-500 Prometheus (označenie GRAU 55R6M), ktoré vznikli pri testovacom štarte na supetr tajnom polygóne "Kapustin Jar". Informuje špecializovaný web janes.com.
Ponúkame video

Redakcia HD má k dispozícii video z testov, ktoré bolo zverejnené na kanáli YouTube.


Neskutočné parametre, ktoré šokovali

Raketa, ktorá bola odpálená, údajne podľa videozáznamu úspešne zachytila ​​„vysokorýchlostný balistický cieľ“ pri skúšobných streľbách v oblasti Kapustin Jar, asi 100 km východne od Volgogradu. Po dokončení testov má systém vstúpiť do služby najskôr v moskovskom regióne.

Ruský protiraketový systém S-500, dokáže bez problémov zostreliť F-35
Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov prehlásil, že ruský systém leteckej a raketovej obrany je pripravený vstúpiť do sériovej výroby. ,,Nový systém S-500 uvedieme do prevádzky čoskoro." Uviedol Borisov v utorok (2.2) ruskému spravodajstvu... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Timotej Dudka

Na Prometheus nie je obranná stratégia USA pripravená

"Očakáva sa, že S-500 bude mať predĺžený dostrel až 600 km (viac ako 370 míľ) a súčasne zasiahne až 10 cieľov. Systém bude schopný ničiť nadzvukové a balistické ciele. Bude operovať vo výške nad 185 km. Systém bude mať čas odozvy na útok asi tri až štyri sekundy." Informuje web armyrecognition.com.
Až desať práporov

Podľa dostupných správ Rusko v súčasnosti plánuje nasadiť desať práporov nového systému S-500. "Systém bude mať zjavne štyri radarové vozidlá na jednu batériu, vrátane jedného radaru prispôsobeného na sledovanie balistických rakiet." Pripomína portál missilethreat.csis.org.
Bez analógie u nepriateľa

Schopnosť týchto protilietadlových systémov ničiť nadzvukové ciele letiace rýchlosťou vyššou ako Mach 5, ako aj zasiahnuť objekty v blízkom vesmíre naznačuje, že na svete neexistujú analógie takýchto zbraní.

V máji tohto roku analytici z National Interest napísali, že S-500 predstavuje reálnu hrozbu pre americké stealth stíhače F-35 Lightning II a F-22 Raptor piatej generácie.

Prometeus S-500 navyše poskytne ochranu ruského územia pred zbraňami, ktoré sa v súčasnosti iba vyvíjajú. Takže komplex bude jednoznačne schopný účinne čeliť najnovšiemu stealth bombardéru B-21 Raider, ako aj nadzvukovému SR-72 UAV.
Satelity v ohrození

S-500 je konštruovaný aj na "zostreľovanie" satelitov z nižšej obežnej dráhy. To predstavuje ďalšiu veľkú mieru možného ohrozenia., Na tú nateraz nemá nikto účinnú protizbrań. Zhoduje sa viacero špecializovaných renomovaných armádnych webov.

(Medzititulky red. HD.)

Prometeus z Ruska podľa Američanov ohrozuje ich lietadlá piatej generácie
Ruská armáda úspešne otestovala protiletecký raketový systém S-500 Prometeus. Podľa šéfa protilietadlových raketových síl ruských vzdušných síl Sergeja Babakova uskutočnil komplex bojové štarty riadených striel na vzdušné... Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Ivan Brožík