Americké médiá nechápu zmysel ruských jadrových podvodných dronov Poseidon
25 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko pokračuje v testovaní rôznych druhov najnovších zbraní. O tom píšu zahraničné médiá  už takmer rutinne. Jeden z vývojových programov pre námorníctvo Ruskej federácie však priťahuje osobitnú pozornosť. Hovoríme o vysokorýchlostnom podvodnom drone Poseidon 2M39 s jadrovým pohonom.


"Vo väčšine prípadov je Poseidon vnímaný ako akési torpédo, ktoré pri enormne vysokej rýchlosti a pohybe v extrémnych hĺbkach dokáže ľahko prekonať všetky obranné prostriedky nepriateľa a priblížiť sa k jeho pobrežiu. Po tom, čo Poseidon odpálil hlavicu s ekvivalentom desiatok megaton, spôsobí ničivé „rádioaktívne tsunami“. To môže „odplaviť“ celé mestá a pobrežné obývané oblasti." Informuje portál topwar.ru. 

Ruské námorníctvo má vo výzbroji už dvanásť nukleárnych Poseidonov. Nezastaviteľných ničiteľov
Jadrová ponorka "Chabarovsk" sa stáva druhým nosičom podhladinových rakiet "Poseidon". Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Záhadný Poseidon

Americký webový magazín Interesting Engineering  uverejnil článok, tvrdí nami citovaný zdroj, v ktorom profesor Steve Fetter z Marylandskej univerzity pojednáva o "neznámom" cieli ruského podmorského jadrového dronu.

Podľa vedca nie je „Poseidon“ najlepšou zbraňou na uskutočnenie preventívneho úderu proti potenciálnemu nepriateľovi. Je to skôr druh „poistky“ pre Rusko pre prípad, že by USA mali systém protiraketovej obrany, schopný zachytiť ruské balistické strely.

Ide o to, že od objavenia sa jadrových zbraní až dodnes nemá ani jedna krajina, ktorá ich vlastní, spôsob, ako udrieť bez reakcie. Každý to chápe. Ukončenie zmlúv o kontrole zbraní však núti Rusko myslieť dopredu a brať do úvahy najhoršie scenáre.
Rusi sú o krok vpred

Preto podľa Steva Fettera Rusko aktívne pracuje na novej generácii zbraní, ku ktorej Poseidon patrí. Ten má vraj slúžiť ako „záruka vzájomnej zraniteľnosti“ v prípade, že USA vymyslia systém protiraketovej obrany schopný zachytiť ruské rakety.

Podľa vedca by navyše Rusko mohla v budúcnosti Mohlo použiť dron Poseidon na efektívne ničenie námorných základní.
Americká naivita

Podľa vedca - píše topwar.ru -  "dnes neexistujú ničivejšie jadrové zbrane ako tie, ktoré explodujú vo vzduchu. Detonácia v atmosfére spôsobí rázovú vlnu, ktorá zničí aj železobetónové konštrukcie. V prípade Poseidona ide o podmorský výbuch. Fetter teda tvrdí, že detonácia tejto zbrane spôsobí oveľa menšie škody ako explózia balistických rakiet.

Nuž, nechajme ho, nech si to myslí.

(Medzititulky red. HD.)

Iba ruské Poseidony a Zirkony držia (nielen) USA na uzde a zabraňujú viacerým svetovým konfliktom
Pre slovenských rusofóbov hneď vysvetlenie na úvod - tvrdí to nemecký časopis Focus. Doslova píše, že "bezposádkové podvodné Poseidony a vysokonadzvukové rakety Zirkon zosúlaďujú svetovú politiku a presadzujú fakt, že Rusko treba jednoducho... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Ivan Brožík