Amnesty žiada moratórium na predaj a použitie sledovacích technológií
24 | 07 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Mimovládna ľudskoprávna organizácia Amnesty International v sobotu vyzvala vyhlásiť moratórium na predaj a použitie sledovacích technológií, kým bude pre ne zavedený účinný regulačný rámec. Táto výzva súvisí s kauzou okolo sledovacieho softvéru Pegasus, informovala agentúra AFP.


Mimovládna organizácia Amnesty vo svojom vyhlásení varuje pred "ničivými dopadmi zle regulovaného sektoru kybernetického dohľadu na ľudské práva na celom svete". Odhalenia súvisiace s projektom Pegasus "jasne ukazujú nebezpečenstvá a škody, ktorým sú vystavení nezákonne sledovaní ľudia," konštatuje sa vo vyhlásení generálnej tajomníčky Amnesty International Agnes Callamardovej.

Izraelská spoločnosť NSO, ktorá sledovací softvér Pegasus vyvinula, je podľa Amnesty "len jednou z mnohých spoločností" v rámci odvetvia, ktoré "príliš dlho funguje na hranici zákona". Podľa Amnesty "je absolútne nevyhnutné, aby sa posilnila regulácia v oblasti počítačového dohľadu (...) a kontrola nad týmto veľmi neprehľadným sektorom".

Amnesty vyzýva Irán, aby zrušil popravu muža; priznať sa mal po mučení
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala v utorok Irán, aby nepopravil 20-ročného muža odsúdeného na trest smrti, keďže bol odsúdený na základe priznaní, ktoré boli sčasti získané mučením. Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | tasr


Amnesty navrhuje, aby okamžite začalo platiť moratórium na vývoz, predaj, prevod a použitie sledovacích technológií, a to až do prijatia takého regulačného rámca na ich použitie, ktorý bude rešpektovať ľudské práva.

Fakt, že sledovaní boli aj vysokopostavení politici, by podľa Amnesty mal štáty na celom svete upozorniť "na urgentnú potrebu regulácie tohto odvetvia", lebo takýmto sledovaním sú ohrozené práva všetkých ľudí, vrátane aktivistov za ľudské práva, novinárov a právnikov.

Z analýzy uniknutého zoznamu vyše 50.000 mobilných telefónnych čísel, o ktorom minulú nedeľu informovali neziskové organizácie Amnesty International a Forbidden Stories a svetové médiá, vyplýva, že obeťami sledovania prostredníctvom špionážneho softvéru Pegasus bolo najmenej 180 novinárov v 20 krajinách, ktorých zariadenia sa mohli v období od roku 2016 do júna 2021 stať terčmi sledovania. Medzi ďalšie ciele patrilo i 85 ľudskoprávnych aktivistov a viac ako 600 politikov a vládnych predstaviteľov vrátane hláv štátov, premiérov a ministrov.

NSO Group odmieta akékoľvek previnenie. Táto technologická firma, založená v roku 2010, sídli v izraelskom meste Herzlija neďaleko Tel Avivu a pre vládu vyvíja softvér na boj proti terorizmu a ďalším zločinom. Svoj produkt vyváža do 45 krajín sveta, a to so súhlasom izraelskej vlády.

Hrozí, že nová „peňaženka digitálnej identity“ EÚ sa použije na kontrolu a sledovanie ľudí tak, ako to robí Čína (Rachel Marsdenová)
Názor Rachel Marsdenovej (Russia Today) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková