Smer podporuje legitimitu protestov a opozícia odmieta násilie
23 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Opozičný Smer-SD podporuje protesty občanov, ktorí vyjadrujú svoj názor legitímnym spôsobom.


Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) s tým, že piatkový protest podporuje. Potvrdil, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať proti návrhu novely, ktorá má umožniť zohľadňovanie očkovania. Mimoparlamentné strany Spolu a KDH protest pred budovou NR SR odsúdili.

"Ctím si každého občana, ktorý vyjadrí svoj názor legitímnym spôsobom," povedal Blanár novinárom. Vníma emocionálnu stránku protestov, hovorí, že tieto reakcie vyvolala vláda tým, že vytvára dve kategórie občanov, keď ich chce rozdeliť na na očkovaných a neočkovaných. Zástupcovia Smeru-SD i ĽSNS sa zároveň prihovorili davu, ktorý prišiel v piatok protestovať pred budovu NR SR. Občanom povedali, že novelu nepodporia.

Chmelár: To, čo je v každej vyspelej spoločnosti považované za spodinu u nás tvorí najvyšší zákonodarný zbor
Status, ktorý včera zverejnil na svojom profile exzabávač Jožo Pročko nevytočil iba bežných ľudí, ale aj politického analytika, historika a publicistu Eduarda Chmelára. Ten si ale vo svojom statuse všíma aj ďalšiu poslaneckú „hviezdu“ z vládneho... Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


KDH chápe nespokojnosť ľudí s niektorými krokmi vlády a parlamentu, no považuje za neprijateľné, aby sa nespokojnosť prejavovala porušovaním bezpečnostných pravidiel a zastrašovaním poslancov. "Rovnako považujeme za neprijateľné a nebezpečné, ak politici alebo iné verejne aktívne osoby svojimi nezodpovednými vyhláseniami nepokoje vyvolávajú. Žiadny problém nevyriešime eskaláciou napätia, potrebné sú naopak dialóg a rozvaha," skonštatovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

Strana Spolu hovorí, že aj demonštrácia má svoje pravidlá. "Odmietame vulgárne prejavy, výzvy k nerešpektovaniu nariadení a zákonov, či dokonca k násiliu," povedal hovorca Matej Bučko. Úlohou politikov je podľa Spolu upokojovať emócie, vysvetľovať a dodržiavať príkladne zákon. "My sme jednoznačne na strane zodpovedných – teda zaočkovaných občanov," dodal.

Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

„My sme tu doma!“ „Odstúpiť!“ Slováci opäť povstali proti tejto vytúženej vláde zmeny (VIDEO)
Hnev a nespokojnosť Slovákov narastajú, rovnako preto narastá aj intenzita ich protestov. Iba v sobotu sa ľudia stretli v Bratislave a pred pár dňami opäť aj na hraniciach a už tu máme ďalší. Dnes sa nespokojní Slováci znovu zišli pre naším... Čítať ďalej
23 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik