Irán otvoril nový ropný terminál mimo strategického Hormuzského prielivu
23 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Irán otvoril svoj prvý terminál na vývoz ropy, ktorý nevyžaduje, aby tankery plávali cez nestabilný Hormuzský prieliv. V ňom totiž hliadkujú vojnové lode iránskeho úhlavného nepriateľa, Spojených štátov. Správu vo štvrtok oznámil iránsky prezidenta Hasan Rúhání, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.


Rúhaní označil slávnostné otvorenie nového terminálu za "historický deň".

Terminál sa nachádza v iránskom prístavnom meste Džásk v Ománskom zálive, ktorý umožňuje cisternovým lodiam plaviť sa do Arabského mora a ďalej, a pritom sa vyhnúť úzkej vodnej ceste.

Ďalší dôležitý iránsky ropný terminál sa nachádza v prístave Chárg v Perzskom zálive, ktorý je prístupný cez Hormuzský prieliv. Ten je v najužšom bode široký necelých 40 kilometrov a v minulosti tam dochádzalo ku konfrontácii medzi plavidlami amerických a iránskych námorných síl.

Povstanie vo Westminsteri? Britský poslanci hlasujú proti povinnosti Covid pasov
22 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


"Mali sme terminál, a ak nastal problém, náš vývoz ropy bol zastavený," priznal Rúhání. Dodal, že "dnes je veľký, historický deň pre iránsky národ".

Irán je pod tlakom amerických sankcií odvtedy, ako vtedajší americký prezident Donald Trump pred vyše troma rokmi jednostranne odstúpil od historickej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Sankcie tvrdo postihujú práve iránsky export energetických surovín.

"Ropný priemysel je pre nás veľmi dôležitý a takisto je dôležitý pre nášho nepriateľa," povedal Rúhání v televíznych vyjadreniach.

Hormuzský prieliv, ktorý prepája Perzský záliv s Arabským morom, je hlavnou lodnou trasou spájajúcou ropných producentov Blízkeho východu s trhmi v Ázii, Európe a Severnej Amerike.

Umiestnenie nového terminálu tiež ušetrí tankerom smerujúcim na otvorené moria niekoľko dní plavby.

ŠOK! "Vírus unikol z laboratória vo Wu-chane. Hodiť sa to chystajú na vedcov, namočení sú všetci!“ Tvrdí novinár Liguori
„Áno, vírus unikol z laboratória vo Wu-chan. Ale Čína nikdy nepripustí, že by niečo skrývala. Vina padne na vedca. V údajnom chystanom prehlásení sa hovorí okrem čínskych vedcov aj o zahraničných. Má ísť o Francúzov a Britov." Paolo... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová