10 rokov po Breivikovi: Nórsko stále čelí následkom najsmrteľnejšieho masakru od druhej svetovej vojny
23 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Uplynulo desať rokov odvtedy, čo bombové útoky a streľba v Osle zabili 77 Nórov. Vynárajú sa obavy z rastúceho krajne pravicového extrémizmu a rozporuplná debata o tom, ako si uctiť obete útokov a odhaliť nezacelené národné rany, informuje portál RT.




Útoky z 22. júla 2011, ktoré uskutočnil pravicový extrémista Anders Behring Breivik, zabili 77 ľudí, väčšinou tínedžerov. Bolo to najhoršou udalosťou v Nórsku od druhej svetovej vojny.

V ten osudný júlový deň Breivik pred úradom vlády v Osle odpálil bombu a zabil osem ľudí. Krátko nato sa pravicový fanatik, oblečený ako policajt, ​​vydal na na ostrov Utoya ležiaci v jazere severozápadne od hlavného mesta.
Zomreli väčšinou tínedžeri

Zastrelil tam 69 ľudí, väčšinou tínedžerov, ktorí sa zúčastnili letného tábora organizovaného mládežníckou ligou nórskej Labouristickej strany. Breivik sa vzdal po tom, čo na miesto dorazila policajná taktická jednotka.

Lukašenko: Európa podnecuje vznik tretej svetovej vojny
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil v stredu krajiny Európy z toho, že podnecujú vznik tretej svetovej vojny, informovala agentúra RIA Novosti. Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | tasr


Krajne pravicový terorista uviedol, že ho motivovala túžba zabrániť údajnému ovládnutiu Európy moslimami. Konkrétne sa zameral na mládežnícky tábor Strany práce, pretože veril, že politická strana zradila Nórsko prijatím multikulturalizmu.
Odsúdený na 21 rokov

RTO rok neskôr bol Breivik za útoky, ktoré sa podľa nórskych zákonov považovali za teroristické činy, odsúdený na 21 rokov väzenia. Ak bude stále hrozbou pre spoločnosť, jeho väzba sa môže predĺžiť na neurčito.

Útok vrhol na Nórsko aj ďalšie krajiny po celom svete tieň - za posledných desať rokov bol Breivik obviňovaný z inšpirácie krajne pravicových extrémistov na napodobňovanie jeho útokov.
Inšpirácia pre ďalších

Na Novom Zélande v marci 2019 zastrelil Brenton Tarrant 51 ľudí v dvoch mešitách. V manifeste uviedol, že obdivuje Breivika. O necelých šesť mesiacov neskôr zabil Philip Manshaus svoju nevlastnú sestru narodenú v Ázii a potom zahájil paľbu v mešite mimo Osla.

Skvelá správa: Ruský Polyoxidonium úspešne pomáha v preventívnej liečbe na COVID-19!
Boj s koronavírusom sa dostal na prvé priečky akéhokoľvek boja s nejakou chorobou. Zatiaľ jednoznačne vyhráva „dobrovoľné“ očkovanie, tešiť sa ale môžu aj tí, ktorí chcú bojovať proti zákernej pliage inou formou. Doteraz bol najznámejším preparátom... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


Elin L'Estrangeová, ktorá prežila masaker Utoya, pre agentúru AFP uviedla, že svet sa ešte musí vyrovnať s „politickým aspektom“ Breivikových útokov. Ďalšia z preživších, Astrid Eide Hoemová, povedala, že Nórsko sa stále snaží vyrovnať s radikálnymi presvedčeniami, ktoré vyvolali masové zabíjanie.

Letný tábor, ktorého sa kedysi zúčastnili, sa odvtedy zmenil na pamätník a vzdelávacie centrum zamerané na zvyšovanie povedomia o nebezpečenstvách xenofóbneho extrémizmu.
Pamätník zatiaľ nedokončený

Pamätník však zostáva nedokončený kvôli nezhodám v jeho dizajne a kvôli právnym prekážkam. Miestni obyvatelia sa údajne postavili proti výstavbe pamätníka, zatiaľ čo rodiny obetí vyjadrili poľutovanie nad tým, že nebude pripravený včas pri príležitosti 10. výročia tragédie.

Viktor Orbán: Nech rozhodnú ľudia v referende! Tlak na Maďarsko z Bruselu, ohľadom zákona na ochranu detí silnie
Premiér Maďarska Viktor Orbán zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom vyhlásil, že maďarská vláda bude iniciovať referendum. "Presne tak, ako to bolo pred piatimi rokmi, keď Brusel nútil imigrantov. Aj vtedy ich zastavila vôľa ľudu," povedal... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová


Ceremoniál, na ktorom sa zúčastní premiérka Erna Solbergová, pozostalí a príbuzní obetí, sa bude konať vo štvrtok v Osle pred kanceláriou predsedu vlády. Na ostrove Utoya sa uskutoční samostatný obrad.
Breivik chce zarobiť na filmových právach

Breivik medzitým dúfa, že zarobí na svojich teroristických činoch predajom práv na film a knihu o jeho živote. Podľa správ zo začiatku tohto mesiaca poslal masový vrah, ktorý má v súčasnosti 42 rokov, 20 listov filmárom, v ktorých ich žiada o prerozprávanie jeho životného príbehu na striebornom plátne. Údajne dúfa, že predá filmové práva a svoju autobiografiu za zhruba 10 miliónov dolárov.

Nech prestanú znieť zvony v kostoloch a umlčte aj kohútov, my chceme spať! Absurdné, čo žiadajú turisti pri Balatone
Požiadavky, ktorú adresovali turisti starostovi v obci pri Balatone v Maďarsku vyrazila mnohým dych. Turisti v petícii žiadali, aby predpoludním prestali v kostoloch znieť zvony. Petíciu odôvodnili tým, že na dovolenke chcú oddychovať a nie počúvať... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová