Peniaze a lotérie sú kravina, keď nevieme aký problém riešime, tvrdí Matej Šuchta
21 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vymýšľať riešenia za desiatky či dokonca stovky miliónov eur, ktoré by mali ľudí dostať na očkovanie považuje Šucha, behaviorálny ekonóm vyslovene za kravinu. Ľudia sa nemajú motivovať. Dôležité je podľa neho zistiť, vysvetliť a odstrániť neistoty, ktoré v sebe majú.


Matej Šucha vyštudoval Kodanskú Univerzitu v Dánsku. V súčasnej dobe pôsobí, ako behaviorálny ekonómom. Je zakladateľom prvej behaviorálnej konzultačnej firmu na Slovensku a v strednej Európe. Rozhovor s ním priniesol portál Pravda.
Absolútnou chybou je, že sa sústreďujeme len na motiváciu ľudí

Šucha považuje za dôležité, aby sa okrem sústredenia na tú motiváciu odstránili dôvody, ktoré ľuďom prekážajú. Tvrdí, že ľudí je potrebné pochopiť a nielen motivovať. Riešenia podľa neho musia vychádzať  z poriadnej analýzy.

Politici robia chyby a to, čo povedal prednedávnom Matovič, že ľudí už nič nemotivuje, okrem finančných odmien je absolútne zlé, tvrdí Šucha. "Rozmýšľať len o tom, kde dám bonus, koľko peňazí komu zaplatím či aké lotérie zriadim, je úplná kravina. Pretože my nevieme vlastne, čo je ten problém, ktorý riešime," hovorí Šucha pre portál Pravda.

ŠKANDALÓZNE ODHALENIE: BGI nezákonne zbierala údaje z testovania tehotných žien
Škandalózne odhalenie: Najväčšia spoločnosť v oblasti genomiky na svete zhromažďuje genetické údaje z prenatálnych testov od miliónov tehotných žien! Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rozhodnutia sa nedajú robiť od stola z Bratislavy

Šucha upozorňuje v rozhovore pre portál Pravda na to, že  politici, ktorí prinášajú rozhodnutia by mali ísť a zisťovať, ako vyzerá život ľudí. Nielen finančne motivovať, ale zaujímať sa o nich. Tvrdí, že najväčšia hlúposť je platiť ľuďom za to, že sa idú zaočkovať. Je to extrémne veľa minutých peňazí a veľké riziko, že to ešte bude kontraproduktívne. Pandemická komisia podľa neho úplne odignorovala psychológov a sociológov. Členmi boli politici, epidemiológovia, zdravotníci, ale odignorovali odborníkov z behaviorálnych tímov.

Celý rozhovor si môžete prečítať tu.

Mentálny alebo skutočný vírus? Vlády sa nemôžu správať protiústavne donekonečna (Helen Buyniski)
Názor Helen Buyniski Rodičia si môžu myslieť, že robia svojim deťom láskavosť tým, že ich nechajú uzavreté v bubline. Oblievajú ich hektolitrami dezinfekčného prostriedku s rúškami na tvárach. No ľudia potrebujú aj patogény, aby sme fungovali.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Diana Zaťková