Nech prestanú znieť zvony v kostoloch a umlčte aj kohútov, my chceme spať! Absurdné, čo žiadajú turisti pri Balatone
21 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Požiadavky, ktorú adresovali turisti starostovi v obci pri Balatone v Maďarsku vyrazila mnohým dych. Turisti v petícii žiadali, aby predpoludním prestali v kostoloch znieť zvony. Petíciu odôvodnili tým, že na dovolenke chcú oddychovať a nie počúvať zvony v kostoloch. Obsahom druhej petície, ktorú doručili na obecný úrad bolo, aby umlčali aj kohútov.


O udalosti v reportáži informovala maďarská televízia ATV. Miestny farár vyhovel požiadavkám starostu. Zvony v kostoloch sa rozozvučia najskôr na presné poludnie, keď sa turisti po prehýrených nociach vyspia. "Teraz máme na stole problém s kikiríkajúcimi kohútmi, ten ale nedokážeme riešiť, " uviedol starosta László Horváth.

Na udalosť pri Balatone veľmi emotívne reagoval komentátor Dénes Száraz, ktorý v príspevku na MA7 pripomína storočné tradície. Zvonenie zvonov ráno o piatej od nepamäti ľudí budilo a zvolávalo k práci.

Brusel chce zmenu režimu v Poľsku a Maďarsku (Wolfgang Streeck)
Názor Wolfganga Streecka (The Epoch Times) Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Keď bolo Maďarsko ešte kresťanskou krajinou

Dénes Száraz spomína na to, čo bolo kedysi nielen v Maďarsku, ale aj v iných kresťanských krajinách prirodzené. Zvony  kostoloch pozývali ľudí ma omše a litánie, ráno ľudí budili a zneli aj pri nešťastiach a pohromách. Ľudia sa na chvíľu vždy zastavili, sňali klobúky a prežehnali sa.
Kostol bez zvonov je ako kostol bez veriacich

V obci pri Balatone zvony predpoludním už nezvonia. Cirkev ustúpila a s vedením obce sa dohodli, že predpoludním zvoniť nebudú. Napriek nevôli tam žijúcich ľudí.

Týmto sa ale problémy turistov nekončia. Vadia im kohúti. "Videl už ale niekto z vás kohútov s náhubkami? A ako to bude večer so cvrčkami? So všetkým, čo patrí k najprirodzenejším veciam na svete?" Pýta sa v závere textu komentátor Dénes Száraz.

Najznámejší francúzsky kohút dokikiríkal
Kohút Maurice, ktorého ranné kikiríkanie doviedlo až pred francúzsky súd, už nezakikiríka. Uhynul, oznámila agentúra AFP s odvolaním na Mauricovu majiteľku. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič
?fbclid=IwAR2TlcinEYzFHebKbtxnq4TJNA8NPWZJNcfX-DnhWFd3tbnMmGF8dggxbYo