Americké ženy sa zrejme budú musieť prihlásiť do povinnej vojenskej služby
20 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Americkí demokrati v Senáte sa údajne pripravujú na prepracovanie národného vojenského systému vybraných služieb. Bude vyžadovať, aby sa všetci Američania registrovali. V hre je zavedenie povinnej vojenskej služby žien, informuje portál RT.


Senátor Jack Reed, predseda výboru pre ozbrojené služby, bol autorom prepracovaných právnych predpisov rozširujúcich registračnú povinnosť aj na ženy. Informoval v pondelok portál Politico s odvolaním sa na kópiu zákona. Súčasný registračný mandát sa vzťahuje iba na mužov, ktorí dosiahnu 18 rokov. Porušovatelia môžu potencionálne dostať pokuty alebo ísť do väzenia.

Aj keď USA od roku 1973 nekonvertovali vojakov, začleňovanie žien do systému vybraných služieb je kontroverzné.

Obamova administratíva otvorila všetky bojové úlohy ženám v roku 2015. Aj napriek štúdii námornej pechoty, ktorá preukázala, že ženské jednotky nedosahovali dostatočnú výkonnosť ako muži. Bola tiež viac ako dvakrát vyššia pravdepodobnosť ich zranenia.

Američania odmietajú očkovanie, pretože „neveria“ Bidenovi a médiám, tvrdí Trump
Bývalý prezident USA Donald Trump tvrdí, že Američania odmietajú očkovanie proti Covid-19, pretože majú nedostatok dôvery v Biely dom, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Súdne spory spochybnili ústavnosť registrácie návrhov iba pre mužov. Najvyšší súd USA minulý mesiac odmietol pojednávať o prípade podanom Národnou koalíciou pre mužov. Traja sudcovia však uviedli, že súčasný mandát môže byť protiústavný a zastaraný.

Kongres, ktorý požaduje od žien, aby sa zaregistrovali do tohto konceptu, vytvoril komisiu, ktorá sa má touto otázkou zaoberať.

Erdoganov hovorca skritizoval EÚ za to, že umožňuje zakázať náboženské symboly a šatky na pracovisku
Hovorca tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogan obvinil EÚ, že je „ovplyvnená“ fašistickou minulosťou európskeho kontinentu. Uviedol to po tom, čo súdny dvor rozhodol, že zamestnávatelia môžu zakázať náboženské symboly vrátane šatiek na hlave,... Čítať ďalej
19 | 07 | 2021 | Lukáš Leca