Japonský súd poslal do väzenia dvoch Američanov, ktorí pomohli s útekom exšéfa Nissanu
19 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Súd v Tokiu odsúdil dvoch Američanov za to, že pomohli bývalému šéfovi automobilky Nissan Carlosovi Ghosnovi k úteku z Japonska. Bývalý príslušník amerických špeciálnych síl Michael Taylor si má odpykať dva roky vo väzení, jeho syn Peter osemnásť mesiacov. Ghosna japonské úrady stíhajú kvôli podozreniam z finančných zločinov. V roku 2019 sa mu podarilo utiecť z domáceho väzenia, informuje ČT24.
Útek v debnách

Obaja obžalovaní priznali na tokijskom súde vinu a ospravedlnili sa. Operáciu údajne zorganizovali spoločne s Libanončanom Georgom-Antoinom Zayekom. Ghosna dostali z Japonska ukrytého v debne v súkromnom lietadle. Zayeka úrady obvinili, zatknutý však nebol.

Američanov zatkli policajti vlani v máji v Spojených štátoch a Tokio dlho usilovalo o ich vydanie. V marci Washington žiadostiam vyhovel. Podľa prokuratúry mali Taylorovci za pomoc pri úteku dostať 1,3 milióna dolárov. Hrozili im až tri roky väzenia. Michael Taylor platbu poprel, Ghosn im podľa jeho slov len preplatil náklady. Tvrdil tiež, že je na mizine.

Nissan žaluje bývalého šéfa Ghosna. Dožaduje sa 90 miliónov dolárov
12 | 02 | 2020 | Mário Martinka

Zneužil firemné peniaze

Šesťdesiatsedemročný Ghosn, ktorý má brazílske, francúzske a libanonské občianstvo, čelí v Japonsku obvineniu z finančných deliktov. Okrem iného aj z toho, že nepriznal všetky príjmy a zneužil firemné peniaze. Ghosn obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o komplot s cieľom odstrániť ho z vedenia automobilky Nissan. Bol architektom francúzsko-japonskej aliancie Renault-Nissan, do ktorej sa v roku 2016 zapojila aj automobilka Mitsubishi.

Z Japonska Ghosn utiekol, keď bol prepustený na kauciu a býval v domácom väzení. Podarilo sa mu utiecť koncom roka 2019 cez Turecko do Libanonu, odkiaľ pochádzajú jeho starí rodičia a a v tejto krajine aj vyrastal. Zostáva stále na úteku. Libanon nemá s Japonskom zmluvu o vydávaní utečencov.

Erdoganov hovorca skritizoval EÚ za to, že umožňuje zakázať náboženské symboly a šatky na pracovisku
Hovorca tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogan obvinil EÚ, že je „ovplyvnená“ fašistickou minulosťou európskeho kontinentu. Uviedol to po tom, čo súdny dvor rozhodol, že zamestnávatelia môžu zakázať náboženské symboly vrátane šatiek na hlave,... Čítať ďalej
19 | 07 | 2021 | Lukáš Leca