Západ sa háda, či obchodovať s Ruskom. Neuvedomuje si, že nemá na výber (Julian Fisher)
18 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa toho, koho sa pýtate, je rozsiahly plynovod Nord Stream II buď príležitosťou na hospodársky rast, alebo zhubným pokusom Ruska podkopať EÚ. Teraz, keď sa projekt blíži ku koncu, je zrejmé, že politizovanie sa ešte neskončilo, konštatuje politický analytik Julian Fisher.




Nemecký minister zahraničia Heiko Maas bol jedným z najvýznamnejších zástancom plynovodu podporovaného Moskvou. Už začiatkom tohto mesiaca varoval pred možnými nákladmi a zbytočnosťami pokusu o odrezanie Ruska od hospodárskeho partnerstva, pričom uviedol, že takýto prístup by bol „nesprávny a nebezpečný“.

Nord Stream II, vlajkový projekt energetiky v krajine, bol cieľom dlhodobých sankcií zo strany USA. V máji však Washington uviedol, že sa vzdá obmedzení uvalených na mnohé firmy zapojené do kladenia plynovodu.

Toto rozhodnutie však môže byť čoskoro zrušené po nedávnom pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu, ktorý prebehol v Snemovni reprezentantov a ktorý sa snaží prinútiť USA, aby blokovali plynovod. Politici budú mať svoje vlastné dôvody, ale nie je jasné, kde to ponecháva záväzok k voľnému obchodu.

Prvý úsek plynovodu Nord Stream 2 je dokončený. Napriek sankciám USA
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Ruský plyn na výbušnom trhu

Nord Stream II je plynovod na zemný plyn, ktorý spája ropné polia v Rusku, v krajine s najväčšími zásobami zemného plynu na svete, so západnou Európou, regiónom s relatívnym nedostatkom zdrojov, ale s vysokým dopytom po energii. Po dokončení bude patriť k najdlhším na svete, bude bežať pod Baltským morom a vyústi na povrch v Nemecku.

V roku 2019 tvoril zemný plyn druhý najväčší zdroj energie v EÚ, z čoho 41% pochádzalo z Ruska, čo je viac ako z ktorejkoľvek inej krajiny.

Zatiaľ čo Rusko môže mať najväčšie rezervy, USA sú krajinou, ktorá produkuje najviac zemného plynu, a plynovody Moskvy do Európy sú v priamej konkurencii s americkým vývozom zemného plynu (LNG) vyrobeného v USA a skvapalneného na prepravu naprieč USA a Atlantikom.

Nord Stream 2: Washington uvoľňuje zovretie
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Iveta Machová


EÚ teda dováža od roku 2016 aj LNG vyrábaný v USA, aby diverzifikovala svoje dodávky, a podľa Európskej komisie od roku 2016 do roku 2020 dorazilo do Európy celkovo 24 miliárd kubických metrov.

Spoločnosť Nord Stream 2 AG tvrdí, že spoločnosť Nord Stream II, ktorá sa začína v petrohradskom regióne a končí na severovýchode Nemecka, má potenciál prepraviť 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. Je to viac ako deväťnásobok ročného priemeru amerického LNG dovážaného do EÚ počas tohto štvorročného obdobia.

Kapacita plynovodu, ako aj to, ako blízko sú ruské rezervy k Európe, z neho robia vysoko konkurencieschopného dodávateľa. EÚ sa môže rozhodnúť z politických, ekonomických alebo energetických dôvodov diverzifikovať svoj obchod s ostatnými partnermi, ale bolo by ťažké ospravedlniť jej úplné obrátenie chrbtom k Rusku.

Zelenský: "Nord Stream 2 bude stáť Kyjev každý rok 3 miliardy dolárov, nemáme z čoho financovať armádu"
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková



Má EÚ na výber?

Americkí a niektorí európski vodcovia požadovali pozastavenie plynovodu Nord Stream II a uvalenie sankcií na rôzne subjekty spojené s projektom z mnohých politických dôvodov. Údajná otrava a uväznenie opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného a odstávka za hranicami s Ukrajinou boli navrhnuté ako dôvod na zrušenie projektu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Zdá sa, že cieľom vynútenia ústupu z programu Nord Stream II na poslednú chvíľu by bolo vytvoriť stratu pre investorov, aby sa odradila budúca podpora pre podniky vedené Ruskom a donútilo Rusko znovu sa zaviazať k Ukrajine ako tranzitnému bodu pre zemný plyn.

Kyjev v súčasnosti tvrdí, že môže prísť o miliardy na poplatkoch za tranzit, pretože ropovod bude obchádzať ukrajinské hranice. Odstúpenie od dohody by EÚ tiež priviedlo k ďalším zdrojom, o ktorých si kritici pravdepodobne myslia, že sú to najmä americký LNG, ale aj obnoviteľné zdroje energie v rámci Zelenej novej dohody EÚ.

USA nebudú sankcionovať spoločnosť, ktorá buduje Nord Stream 2. Projekt chcú zastaviť inak
Správa, v ktorej sa tvrdí, že USA nebudú sankcionovať spoločnosť zodpovednú za stavbu plynovodu Nord Stream 2, vyvolala v USA veľkú kritiku. Bidenova administratíva na druhej strane naznačila novú stratégiu, ktorá by projekt zastavila iným... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Pokiaľ ide o zásoby zemného plynu, Rusko má oproti iným krajinám významnú konkurenčnú výhodu. Uzavretie západoeurópskych trhov pred ruským plynom by nemalo vážny dopad na ruskú ekonomiku, ale efektívne by zavŕšilo jeho premiestnenie do Ázie.

Status Ukrajiny ako tranzitného bodu však zďaleka nie je zaručený. Plynovod TurkStream, ktorý začal svoju činnosť v januári 2020 a vedie cez Čierne more, zásobuje Turecko a Bulharsko s možnými rozšíreniami až do strednej Európy prostredníctvom navrhovaného ropovodu Tesla.
Zvíťazí geopolitika?

Európa je však zatiaľ z hľadiska svojej energie stále závislá od ropy a zemného plynu. Okrem toho má domáca výroba zemného plynu v EÚ poklesnúť v nasledujúcich 12 rokoch o 43%, čo bude musieť byť kompenzované prechodom na vonkajšie zdroje.

Kyjev: Za to, že Ukrajina a Gruzínsko stratili kontrolu nad územím, sú vinní Francúzi a Nemci 
07 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Teraz, keď sa prvá časť ropovodu pripravuje na začatie čerpania plynu do západnej Európy, je zrejmé, že výzvy pre jeho priaznivcov ani zďaleka nie sú vyriešené. Uvidí sa, či budú povolené geopolitické motívy, ktoré bránia voľnému obchodu.

Existuje, samozrejme, argument, že budovanie pevných obchodných väzieb pomáha zaručiť mier na kontinente. Aby sme to však mohli dosiahnuť, západní politici by najskôr museli súhlasiť s tým, aby sa s Ruskom zaobchádzalo ako s rovnocenným.

Julian Fisher , politický analytik pre Russian Public Affairs Committee (Ru-PAC, Ruský výbor pre verejné otázky, pozn.red.). Píše o vzťahoch medzi Ruskom a USA, americkej zahraničnej politike a národnej bezpečnosti.

Merkelovej vadí vplyv Ruska a Číny na krajiny západného Balkánu. Chce, aby čo najskôr vstúpili do EÚ
07 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová