Najdesivejší liek spred 60 rokov zmrzačil 12-tisíc detí. Lekári nevedeli, čo dávajú, matky nevedeli, čo berú
18 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Čierna kapitola západonemeckej farmaceutickej spoločnosti Grünenthal. Liek s názvom Thalidomid mal zabrániť nevoľnosti. Výsledok bol desivý. Zmrzačil 12-tisíc detí. Nemali ruky, nohy, uši, ale rozsah vád bol oveľa väčší. Z trhu ho začali sťahovať až o päť rokov neskôr.


Liek v roku 1957 sľuboval ničím nerušený spánok. Bol bežne dostupný v lekárňach. Predávali ho v 48 krajinách sveta. Netrvalo dlho a začali ho používať u tehotných žien. Liečili ním prechladnutia, chrípky, ranné nevoľnosti, aj nevoľnosti. Informáciu z webstránky Science Museum spracoval portál Dnes24.
Zakázaný bol až v roku 1961

Súvislosť medzi liekom a tehotnými ženami, ktorým sa rodili deti so zdeformovanými končatinami, bez rúk, nôh, uší, s vrodenými poruchami svalov očí, srdca a tráviaceho systému sa zistila až o 5 rokov neskôr. Definitívne ho zakázali v roku 1961.

FDA varuje: Vakcína od J&J môže spôsobiť ochrnutie celého tela!
Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tento týždeň varoval pred ďalším možným vedľajším účinkom vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Podľa úradu by jednodávková vakcína výnimočne mohla stáť za prepuknutím tzv. Guillain-Barrého... Čítať ďalej
18 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Lekári nevedeli, čo im dávajú, a matky nevedeli, čo berú

Skúsenosť Agnes Lattimerovej je naozaj desivá. Mala 26 rokov, keď sa ocitla v nemocnici. Bola v rannom štádiu tehotenstva. Nemohla spať a zdravotná sestra ju prehovorila na dve tabletky. Po pôrode vytúženej dcérky radosť vystriedala beznádej, zúfalstvo a nakoniec aj výčitky. Nemala palce. Personál v nemocnici obviňoval matku z toho, že počas tehotenstva požívala alkohol. Roky sa cítila vinná, že liek neodmietla.

Liek sa na americký trh nedostal. "Stopla ho farmakologička Frances Oldhamová Kelseyová. V tej dobe pracovala ako zamestnankyňa amerického úradu pre kontrolu liečiv. Nepozdávali sa jej vtedajšie výsledky výskumu. Odborníčka to vtedy nevedela, no zachránila mnohé deti pred ďalším zmrzačením," píše portál Dnes24.

Grécko hrozí štátnym zamestnancom: Ak odmietneš očkovanie, máš vyhadzov!
Grécky minister vnútra Makis Voridis oznámil, že štátni zamestnanci, ktorí odmietnu podstúpiť povinnú vakcínu proti koronavírusom Wuhan, budú prepustení, informuje Breitbart. Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Diana Zaťková