Izraelská loď bola v Indickom oceáne napadnutá „neznámou zbraňou“, Irán môže očakávať odvetu
18 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Izraelská obchodná loď bola údajne zasiahnutá „neznámou zbraňou“, čo spôsobilo požiar plavidla v severnej časti Indického oceánu. Incident prichádza uprostred rastúceho napätia medzi Jeruzalemom a Teheránom, informuje portál RT.




Libanonské médiá Al-Mayadeen o útoku informovali v sobotu s odvolaním sa na „spoľahlivé zdroje“ a zverejnili fotografiu poškodeného plavidla, z ktorého sa na jednej strane lode valil čierny dym z požiaru.
Stojí za tým Irán

Incident denníku Jerusalem Post potvrdili aj nemenovaní izraelskí predstavitelia. Noviny tvrdia, že zo správy Al-Mayadeena „spojeného s Hizballáhom“ vyplýva, že útok bol odvetou Iránu za útok bezpilotných lietadiel na iránske jadrové zariadenie minulý mesiac neďaleko Karádža.

Plavidlo bolo údajne ukotvené v prístave Džidda v Červenom mori a pri útoku smerovalo do Spojených arabských emirátov - na druhej strane Arabského polostrova. Neboli hlásené žiadne zranenia a rozsah škôd je nejasný.

Ruské hlavičky sa vynájdu. Máme hlučné ponorky? Tak zničíme nepriateľské torpéda!
Ruská ponorková flotila prechádza modernizáciou. Avšak nie až tak rýchlou, ako by bolo treba. Zvuková "sonarová" stopa niektorých starších ponoriek je ešte stále dostatočná na to, aby ju zachytil nepriateľ. Nič sa nedeje, vážení, my to vyriešime!... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Pod libérijskou vlajkou

Médiá v Izraeli označili loď za Tyndall, ktorú čiastočne vlastní izraelský miliardár Eyal Ofer. Pláva pod libérijskou vlajkou a prevádzkujú ju neizraelskí členovia posádky.

Tieňová vojna Izraela a Iránu sa od roku 2019 zahrieva najviac na mori. Izrael údajne zasiahol lode prepravujúce iránsku ropu alebo zbrane smerujúce k Hizballáhu.

Ďalšie izraelské plavidlo s libérijskou vlajkou, kontajnerová loď zvaná Lori, ktorá smerovala do Ománskeho zálivu, zasiahla v marci raketa. Loď bola ľahko poškodená a rovnako ako v prípade Tyndalla izraelskí predstavitelia tušili, že vinníkom je Irán.

Líbyjská pobrežná stráž ostreľovala čln s utečencami v Stredozemnom mori a snažila sa ho prevrátiť
Podľa humanitárnej organizácie Sea Watch líbyjská pobrežná stráž ostreľovala čln plný utečencov a migrantov v Stredozemnom mori a snažila sa ho prevrátiť. Nemecká organizácia zverejnila videozáznam z celého incidentu, píše... Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dočkajú sa odplaty

Posledná udalosť nastala deň po tom, čo generálporučík Aviv Kohavi, šéf štábu izraelských obranných síl, varoval, že tí, ktorí zaútočia na jeho krajinu, budú čeliť tvrdej odplate.

"Každý, kto sa pokúsi poškodiť štát Izrael, vie, že na každú útočnú nepriateľskú aktivitu, blízku i vzdialenú, budeme odpovedať výraznou otvorenou alebo skrytou reakciou," uviedol Kohavi na slávnostnej promócii nových dôstojníkov IDF. "Takto sme sa správali v minulosti a takto sa budeme správať aj v budúcnosti."

Ukrajinec zomrel iba štyri hodiny po užití prvej dávky Pfizeru: Už žiadne výhovorky, smrť sa pripisuje vakcíne
04 | 07 | 2021 | Diana Zaťková