Americkí transsexuáli žalujú štát. Nepáčia sa im obmedzujúce zákony
18 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Dvaja transsexuáli žalujú štát Montana za to, že porušuje ich občianske práva. Je to kvôli zákonu, ktorý vyžaduje dôkaz o chirurgickom zákroku zmeny pohlavia, ak chcete zmeniť pohlavie na rodnom liste, informuje portál RT.


Musíte ísť najprv na operáciu



Predmetný zákon podpísal republikánsky guvernér Greg Gianforte v apríli a vyžaduje, aby ministerstvo zdravotníctva dostalo „overenú kópiu príkazu od súdu s príslušnou jurisdikciou, z ktorého vyplýva, že pohlavie osoby narodenej v Montane bolo zmenené chirurgickým zákrokom.“

Aktivisti napadli zákon a hovoria, že obmedzuje práva transsexuálov. V sťažnosti podanej v piatok žalujúci tvrdia, že bol zavedený s cieľom „marginalizovať transsexuálov“.

Dvomi navrhovateľmi sú Amelia Marquezová, ktorá sa narodila ako muž, ale identifikuje sa ako žena, a John Doe, ktorý sa narodil ako žena a identifikuje sa ako muž. Žiadajú štátny súd, aby zakázal výkon práva.

Život policajtky ohrozoval dron. Neuveríte, čo sa z neho nakoniec vykľulo!
Škótska policajtka bola presvedčená, že ju prenasleduje dron. Utiekla na svoju stanicu, kde jej vyšší dôstojníci vysvetlili, že prenasledujúcim objektom je v skutočnosti planéta Jupiter, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
18 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Na zákrok nemá peniaze

Marquezová v žalobe tvrdí, že zákon nezohľadňuje faktory, ktoré môžu brzdiť transsexuálov v operácii genitálií. Hovorí, že podstúpila hormonálnu liečbu, ale nemôže si dovoliť nechať si urobiť skutočný chirurgický zákrok.

Doe medzitým prešiel „maskulinizačnou rekonštrukčnou operáciou hrudníka“ a urobil ďalšie kroky „na uvedenie tela do súladu s mužskou pohlavnou identitou“, ale ďalší chirurgický zákrok si nepraje.

Marquezová uviedla, že skutočnosť, že v rodnom liste nemôže skutočne zmeniť pohlavie, „je bolestivou a stigmatizujúcou pripomienkou odmietnutia štátu Montana uznať ma za ženu“.

Švajčiarka banka chce predať Picassov obraz nie jednému ale stovkám záujemcov
Švajčiarka banka chce predať obraz od Pabla Picassa nie jednému ale stovkám záujemcov. Má ísť o menších investorov, pri ktorých využije technológiu blockchainu, informuje portál novinky.cz. Čítať ďalej
18 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Zastupuje ich Americká únia občianskych slobôd

Marquezová a Doe sú zastupovaní Americkou úniou občianskych slobôd (ACLU), ktorá napadla vládu v Montane za zvýšenie „vládnej byrokracie v životoch ľudí“ a neposkytnutie platného dôvodu, prečo je potrebné zaznamenávať dôkazy o chirurgickom zákroku pre jednotlivca.

„Súdy a zákonodarcovia v celej krajine čoraz viac tvrdia, že tieto prekážky brániace presným dokladom totožnosti nie sú potrebné a vláde neslúžia k nijakému účelu,“ uviedol vo vyhlásení John Knight, hlavný právny zástupca projektu ACLU LGBTQ & HIV. „Transsexuáli a nebinárni ľudia potrebujú uznanie toho, kým sú, a nie povolenie vlády žiť svoj život.“

Celá Ázia sa červená: Japonský diplomat prirovnal návrh juhokórejského prezidenta k masturbácii
18 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Podobné spory aj v Ohiu a Utahu

Podobné súdne spory v Ohiu a Utahu viedli k rozhodnutiu sudcov, že je právom ľudí meniť svoje rodné listy bez pravidiel obmedzujúcich zmeny pohlavia.

V žalobe proti zákonu v Montane sú ako obžalovaní uvedení aj guvernér Greg Gianforte, ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb v Montane, a jeho šéf Adam Meier.

Facebook odhalil špionážnu operáciu riadenú údajne Iránom
Z Facebooku bolo odstránených asi 200 účtov vedených pod falošnou identitou, ktoré boli súčasťou iránskej špionážnej operácie, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
18 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová