Tínedžerov v USA chcú vychovávať ako psov. Navlečú im elektrický obojok
17 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Špeciálnu školu v štáte Massachusetts navštevuje mnoho problémových študentov a tak súd rozhodol v prospech školy. Problémoví študenti budú nosiť náramky, ktoré im môžu dať pomerne silný elektrický šok.


Je nepochybné, že ide o kontroverzný spôsob, ktorý má mnoho odporcov. Na jednej strane stojí škola a súd, ktorí tvrdia, že náramky sú nevyhnutné. Na druhej strane stoja bojovníci a právnici za ľudské práva, ktorí tento spôsob nápravy správania označili už v roku 2010 ako mučenie.
Náramky sú nutné, okrem školy a súdu súhlasia aj rodičia

"Podľa oficiálneho vyjadrenia školy sú tieto náramky nutné. Študenti majú často závažné „poruchy správania, emócií, psychiatrické problémy či intelektové poruchy, prípadne sa nachádzajú na autistickom spektre“, konkretizuje portál Emefka.

Prekvapením je možno aj postoj rodičov. Tí s rozhodnutím súdu na návrh školy súhlasia. Náramky vnímajú ako jeden zo spôsobov, ktorý dohliada na bezpečnosť detí. Podľa portálu Emefka, k možnosti elektrického šoku sa zamestnanci školy budú uchyľovať až vtedy, keď zlyhajú všetky možnosti liečby či snahy o nápravu.

Školu Judge Rotenberg Educational Center navštevuje 300 študentov. Náramky z nich nosí 55. Ľudia svoju nespokojnosť vyjadrujú prevažne na sociálnych sieťach, kde statusy označujú hashtagom StopTheShock.

Spoluzakladateľ Wikipédie: "Web sa zmenil na ihrisko pre bohatých a mocných manipulátorov"
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková