Postrelený investigatívny novinár v Holandsku podľahol zraneniam. Písal o podsvetí
17 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

V Holandsku zomrel známy novinár Peter de Vries, podľa rodiny podľahol strelným zraneniam z minulého týždňa. De Vries sa preslávil svojimi reportážami o holandskom kriminálnom podsvetí a v minulosti opakovane čelil kvôli niektorým kauzám vyhrážkam, píše Echo24.



Ak človek kľačí na kolenách, nemôže byť slobodný

"Peter bojoval až do konca, ale tento boj nebol schopný vyhrať," uviedla podľa holandskej televízie RTL rodina vo vyjadrení. "Peter žil podľa svojho presvedčenia: Ak človek kľačí na kolenách, nemôže byť slobodný. Sme na neho neuveriteľne pyšní a zároveň sme zúfalí žiaľom," pokračuje oznámenie.

De Vries je podľa agentúry Reuters v Holandsku celebritou, často sa objavoval v televízii a je považovaný za experta so zdrojmi medzi zločincami aj strážcami zákona.

Preslávil sa vyšetrovaním okolností únosu pivného magnáta Freddyho Heinekena z roku 1983, pričom únoscu Willema Holledeera v roku 2013 odsúdili za vyhrážky adresované tomuto investigatívnemu novinárovi. Za prácu na prípade zmiznutia Američanky Natalee Hollowayovej na ostrove Aruba zase de Vries v roku 2008 dostal medzinárodnú cenu Emmy

V Nemecku zaútočili na novinára, ktorý kritizuje Erdoganovu vládu: "Už nebudeš písať!"
Turecký novinár, ktorý kritizuje vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a žije v nemeckom exile, bol napadnutý. Zaútočili a zranili ho traja muži, ktorí ho údajne varovali, aby prestal písať, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Treba ochraňovať investigatívnych novinárov

Ľútosť nad novinárovou smrťou vyjadrila napríklad aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leynová, ktorá uviedla, že je potrebné robiť viac pre ochranu investigatívnych novinárov.

Novinára postrelili 6. júna na ulici v Amsterdame. Polícia krátko po incidente zadržala dvoch mužov. 21-ročného Holanďana podozrieva z toho, že bol strelcom, 35-ročný Poliak potom podľa vyšetrovateľov riadil vozidlo, v ktorom sa muži snažili prejsť.

Útok na de Vriesa vyvolal pobúrenie ako v Holandsku, tak aj v mnohých ďalších európskych krajinách. "Je to útok na žurnalistiku, základný kameň nášho právneho štátu," uviedol holandský kráľ Willem-Alexander. "A ako taký je to útok na náš ústavný poriadok," dodal.

"Novinári zaoberajúci sa možným zneužitím moci nie sú hrozbou, ale prínosom pre našu demokraciu a spoločnosť. Naše srdcia aj solidarita patria novinárovi Peterovi de Vriesovi," uviedla von der Leyenová.