Kamenický: Matovič a chystaná reforma? Smerujeme k rozvratu verejných financií!
17 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

“Zdraviu verejných financií by najviac prospelo, aby sa táto vláda čo najskôr porúčala. Takúto sebareflexiu by však od nich asi nikto neočakával. Je to veľká škoda pre Slovensko,” myslí si exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Odborné sebavedomie  ministra Matoviča prirovnáva k človeku, ktorý získal vodičák na auto a cíti sa preto byť oprávneným pilotovať dopravné lietadlo.


Ministrom financií je bývalý premiér Matovič. Exminister financií Ladislav Kamenický ho v rozhovore pre parlamentnelisty.sk vníma inými slovami ako katastrofu pre kondíciu verejných financií.
Kuriózny výber rezortného ministra

"Poviem len toľko, že Matovič sa nikdy nemal stať ministrom financií, a to z viacerých dôvodov. Je plagiátor, mal problémy s daňami a o jeho odborných predpokladoch je zbytočné diskutovať. Nečudujem sa, že z ministerstva financií odchádzajú kľúčoví ľudia, ktorí tam pracovali dlhé roky, a to počas viacerých vlád." vyjadruje sa Ladislav Kamenický.

Ladislav Kamenický vyvracia oficiálne fabulácie okolo policajnej návštevy u ministra Matoviča
"V poslednej dobe sa deje na Slovensku veľa podivných náhod. Ak sa náhody opakujú, tak už nie sú náhodami, ale pravidlom!" Konštatuje bývalý minister financií Ladislav Kamenický. "Náhodné pravidlo" vzťahuje aj na nedávnu návštevu ministra vnútra a... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

Zadĺženie a rozvrat

"Matovičova a Hegerova vláda enormne zvýšila deficity a zadĺženie Slovenska, a ak to bude chcieť vykompenzovať, tak sa určite nevyhne zvyšovaniu daní. Druhá možnosť je, že ďalej bude zvyšovať zadĺženie Slovenska a ešte viac rozvráti verejné financie."

"Pripraviť kvalitnú daňovo-odvodovú reformu nie je jednoduché. Vyžaduje si to jasnú víziu, ako financovať štát a takáto reforma sa existenčne dotýka skoro každého na Slovensku. Jej dôsledky budú dlhodobé a reforma môže výrazne ovplyvniť aj samotný charakter štátu." Pripomína menej znalým problematiky bývalý minister  financií v rozhovore pre parlamentnelisty.sk.

Práve preto si daňovo-odvodová reforma vyžaduje rozsiahlu celospoločenskú diskusiu, rozsiahle prepočty vplyvov a rozsiahlu dopadovú štúdiu, koho táto reforma zasiahne negatívne a koho naopak zvýhodní. Kto sa pýtal napríklad samospráv na ich predstavu o spôsobe ich financovania?
Chaotická vláda sa nevie dohodnúť ani sama medzi sebou

"Mám veľké obavy z toho, čo chce ľuďom predstaviť Matovič. SAS aj Za ľudí hovoria o svojich veľmi čiastkových predstavách zmien, ktoré nie sú komplexné a líšia sa nielen navzájom, ale aj s tým čo naznačuje Matovič. Na hlavných črtách reformy by mala byť dohoda najskôr v koalícii a potom by o nej mala prebehnúť široká diskusia."

"Táto chaotická vláda si cez médiá odkazuje svoje predstavy o daňovo-odvodovej reforme a je jasné, že nie sú dohodnutí ani medzi sebou. Je nebezpečné, že Matovič sa chystá urobiť niečo, čomu nerozumie. Je to ako keď si niekto, kto vie šoférovať auto, trúfa riadiť veľké dopravné lietadlo. Žiaľ, v takom prípade následky budú fatálne." Konštatuje Ladislav Kamenický.

(Medzititulky red. HD, redakčne krátený text, originálna verzia tu.)

"Hanba vám! Po Matovičovi tu bude potopa, tieto dlhy nesplatia ani naše deti!" varuje exminister Kamenický
Absolútne rozhorčenie – tak reaguje na najnovší, doslova bleskový návrh vlády navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o ďalších 3 a pol miliardy eur bývalý minister financií Ladislav Kamenický, píšu Parlamentné listy. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková