Je tu verejná objednávka aktivovať hnutie Žltých viest
17 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Hnutie Žltých viest (po francúzsky: Mouvement des gilets jaunes) je protestné hnutie, ktoré začalo žiť na internete v máji 2018 a viedlo až ku demonštráciám, ktoré začali vo Francúzsku 17. novembra 2018. Program ich hnutia je v mnohých bodoch najmä ekonomicky extrémne ľavicový. Demonštranti navrhujú napríklad to, aby veľkoobchodné reťazce platili do štátnej kasy viac peňazí a malé obchody (živnostníci, malé podniky) menej. Vláda má prestať zvyšovať dane z paliva a dôchodok nesmie byť u nikoho nižší ako 1200 eur. Maximálny plat nesmie u nikoho presiahnuť 15 000 eur.


Odchod do dôchodku by mal byť vo veku 60 rokov a všetci, ktorí pracovali fyzicky, by mali mať právo odísť do dôchodku už vo veku 55 rokov. No a to, že "nastal čas rozšíriť Hnutie žltých viest do ostatných členských štátov EÚ, píše na webe czechfreepress.cz MUDr. Ivan David. Europoslanec za ČR a psychiater.
Nikto o tom nehovorí, ale čaká na nás daň z tepla

Európska komisia schválila plán na zdanenie domácností a dopravy za oxidu uhličitého. Novú daň označovanú ako ETS by mali v cenách paliva platiť domácnosti, ktoré používajú na kúrenie uhlie alebo plyn. Bez ohľadu na to, či si kúria vo vlastnom kotli, alebo odoberajú teplo a teplú vodu z mestskej teplárne. Aj na ne sa má totiž vzťahovať povinnosť platiť daň za vypúšťanie kysličníka uhličitého.

Žlté vesty demonštrovali v Paríži aj napriek zákazu zhromažďovania
Francúzskemu radikálnemu protirežimnému hnutiu žltých viest je prednejšie demonštrovať za svoje sporné ekonomické požiadavky, ako chrániť sa pred nebezpečenstvom koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | SITA

Zaplatíme viac aj za motorové palivá

Komisia v balíčku 14 zmien v rôznych nariadeniach schválila aj zvýšenie daní z motorových palív. Systém obchodovania s emisnými kvótami, ktorý bol doteraz používaný pri veľkých priemyselných znečisťovateľoch ako oceliarne, má byť podľa Komisie rozšírený aj na dopravu.

Do cien pohonných hmôt by novo mala byť započítaná nová daň, ktorú budú platiť spotrebitelia. Finančné úrady ju budú odvádzať rovno do Bruselu. Výnos obchodovania s kvótami - s tými priemyselnými aj od domácností a z dopravy - má byť príjmom rozpočtu EÚ.
Kto upozorní na fakty, stáva sa dezinformátor

"Keď som pred rokom varoval, že Komisia pripravuje zdanenie domácností formou povinného platenia ETS, označovali ma Piráti a rôzne neziskovky zaoberajúce sa cenzúrou pod rúškom "overovania faktov" za dezinformátora." Píše doktor Ivan David.  A pokračuje: "Som zvedavý s akými argumentmi prídu teraz. Text balíčka daňových opatrení o vyťahovaní peňazí z rodinných rozpočtov do rozpočtu EÚ totiž zverejnil probruselský web Euroactiv."

"Zverejnil aj pasáže, kde Komisia priznáva, že nové dane najtvrdšie dopadnú na chudobnejšie domácnosti, pri ktorých výdavky za bývanie, energie a dopravu tvorí väčšie percento rodinných rozpočtov než u majetných. Pripomína český europoslanec na portáli czechfreepress.sk

V článku ešte autor pripomína, že vo Francúzsku "Žlté vesty dokázali v národnom meradle zataviť ožobračovanie chudobných a strednej triedy. Teraz nastal čas rozšíriť Hnutie žltých viest do ostatných členských štát EÚ."

 

VIDEO: V parížskych uliciach opäť vládne slzný plyn a svetlice. Žlté vesty a demonštrácie proti dôchodkovým reformám ani zďaleka nekončia
Hlavné mesto Francúzska sa nachádza uprostred chaotického víkendu, keď sa v uliciach stretli protivládne Žlté vesty a ľudia demonštrujúci proti nadchádzajúcej dôchodkovej reforme. Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | Marek Molnár