EÚ chce s Moskvou vyriešiť otázku cestovania, no Francúzsko má stále výhrady k Sputniku V
17 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Európska únia ponúkla Moskve otvorenie rozhovorov. Mali by sa týkať toho, ako zabezpečiť, aby cestujúci, ktorí sú úplne zaočkovaní proti koronavírusu, mohli cestovať cez hranice bez prísnych požiadaviek na izoláciu a testovanie, informuje portál RT.


Navzájom si uznávať vakcíny



Bruselský veľvyslanec v Rusku Markus Ederer oznámil, že predstavitelia EÚ sa obrátili na ministerstvo zdravotníctva krajiny s návrhom vzájomného uznávania vakcín Covid-19 s cieľom uľahčiť cestovanie medzi krajinami.

Diplomat uviedol, že obe strany „musia nájsť riešenie na certifikáty Covid-19“. Štatút očkovania totiž nie je v súčasnosti zohľadnený v pravidlách pre osoby pohybujúce sa medzi Ruskom a EÚ.

Ederer ďalej dodal, že „EÚ má digitálny certifikát, ktorý umožňuje občanom slobodne cestovať v rámci únie, ako aj zákon, ktorý umožňuje vyhlásiť tieto certifikáty za rovnocenné s ostatnými podobnými certifikátmi.“

Trump žaluje gigantov Big Tech - Facebook, Google aj Twitter
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa týchto ustanovení „sme sa obrátili na ruské ministerstvo zdravotníctva a ponúkli sme diskusiu o tom, či má Rusko záujem o takýto proces,“ uviedol.
Francúzi si postavili hlavu

Zdá sa však, že nie všetci členovia bloku tieto návrhy podporujú. Francúzsky minister zahraničia Clément Beaune vo štvrtok pre televíznu stanicu France 2 uviedol, že tí, ktorí dostali určité vakcíny, by mali byť vylúčení.

Na margo zoznamu prijateľných vakcín pre cestujúcich povedal: „Mali by to byť iba tie, pri ktorých sme si istí ich účinnosťou“.

Na slnku vybuchla mohutná erupcia triedy X
Na slnku vybuchla prvá veľká erupcia súčasného slnečného cyklu. Slnečná erupcia sa podľa Amerického strediska predpovedí vesmírneho počasia stala 3. júla o 10.29 h svetového času v slnečnom bode AR2838, informuje CNN. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


„V súčasnosti sú iba štyri z nich uznané vo Francúzsku a v Európe, ako aj v mnohých ďalších krajinách,“ dodal. „Pokiaľ ide o množstvo ďalších očkovacích látok, najmä ruských a čínskych, Francúzsko hovorí svojim partnerom - buďte opatrní, povedzte nie týmto očkovacím látkam.“

Európsky centrálny regulačný úrad pre lieky EMA sa dostal pod paľbu pre pomalé tempo hodnotenia Sputniku V, ruskej vlajkovej lode v boji proti Covid-19. Údaje publikované v niekoľkých popredných vedeckých časopisoch ukázali, že vzorec je bezpečný a má jednu z najvyšších úrovní ochrany proti vírusu, aká je k dispozícii.

Pfizer dostal od Britov rekordnú pokutu, takmer 100 miliónov eur! Dôvodom bola jeho „nenažratosť“
Spoločnosť Pfizer, zdá sa, nebude mať iba obrovské zisky z očkovania proti koronavírusu, ale dostala i riadne mastnú pokutu. Americkému výrobcovi liekov ju uložili britské úrady. A to vo výške takmer 100 miliónov eur! Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik