Spoluzakladateľ Wikipédie: "Web sa zmenil na ihrisko pre bohatých a mocných manipulátorov"
16 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Wikipedia nedokáže zohľadniť príslušné stanoviská k horúcim témam a popisuje svetonázory stredoľavého zriadenia, uviedol jej spoluzakladateľ Larry Sanger. Táto realita konsenzu je náchylná na hanebnú manipuláciu zo strany mocností, informuje portál RT.




"V zákulisí sa hrá veľká nepríjemná komplexná hra, vďaka ktorej články hovoria o tom, čo chcú mocní," povedal tento týždeň Sanger.

Sanger, ktorý spustil - spolu s Jimmym Walesom - poprednú webovú stránku pre referenčné materiály, sa stal kritikom svojho vlastného duchovného dieťaťa. Vtipne si hovorí „bývalý zakladateľ“. Priblížil aj pokusy Wikipédie dištancovať sa od jeho osoby.
Môžeme to jednoducho označiť za propagandu

Dnes je Wikipedia „veľmi spoľahlivým zariadením z hľadiska pohľadu, nech je to hľadisko akékoľvek,“ uviedol. Je to ironické, dodal, ak vezmeme do úvahy, že webovú stránku založilo „pár libertariánov, ktorí boli aspoň na začiatku skutočne tolerantní a otvorení všetkým druhom anti-establishmentových názorov, ktoré sa v týchto článkoch objavujú.“

Nemecký poslanec vyzval Nemecko na odchod z EÚ do nového európskeho spoločenstva
Tino Chrupalla, spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), vyzval Nemecko na opustenie Európskej únie a vytvorenie "nového európskeho priestoru" založeného na spoločných ekonomických a politických záujmoch. Jeho členom by malo byť podľa... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ivan Brožík


Užívateľom upravená encyklopédia mala vyložiť známe fakty a prominentné uhly pohľadu na to, ako ich interpretovať. Ale v súvislosti s „horúcimi témami“, či už politickými alebo kultúrnymi, sa to teraz zjavne posúva do ľavého stredu, zahmlieva a bagatelizuje názory iných skupín, uviedol Sanger.
Chceme sa rozhodnúť sami

Tento prístup je zo svojej podstaty chybný, pretože popiera ľuďom právo robiť v živote informované rozhodnutia. "Nechceme, aby nás vodili nos. My, ako slobodní jednotlivci, sa chceme rozhodnúť. A ak to neurobíme, myslím si, že s nami nie je niečo v poriadku,“ vysvetlil.

Samozrejme, existujú ľudia, ktorí chcú, aby im niekto z autorít povedal, čo si majú myslieť, nech už je to náboženský vodca, stranícki úradníci alebo nejaký diktátor. A zdroj, ktorý sa stará o také naliehanie, robí službu, argumentoval Sanger.

Premiér Ontária odmieta protirasistickú agendu na hodinách matematiky: „V matematike zostaňme pri matematike“
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Zmanipulovaná verejná mienka


Takýto zdroj sa tiež stáva užitočným nástrojom pre tých, ktorí chcú zmanipulovať verejné vnímanie reality vo svoj prospech. Existuje celé odvetvie, ktoré monitoruje stránky Wikipedia relevantné pre ich klientov a v ich mene presadzuje úpravy.

"Ak je povolená iba jedna verzia faktov, potom to predstavuje obrovský stimul pre bohatých a mocných ľudí, aby prevzali kontrolu nad vecami, ako je Wikipedia, s cieľom posilniť svoju moc. A robia to,“ upozornil Sanger.
Zvyšujúca sa polarizácia médií

Súčasťou problému je zámerné spoliehanie sa na obsah článku v sekundárnych zdrojoch, ktorými sú väčšinou mediálne správy. Tieto zdroje môžu byť skreslené a komunita editorov Wikipédie tieto skreslenia dedí tak, že z platných referencií vylúči niektoré odbytiská ako Daily Mail alebo Fox News. Zvyšujúca sa polarizácia médií problém ešte zhoršila.

Guardian: Trumpa do kresla prezidenta USA dosadil Putin!
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Výsledkom je, že teraz „ak sa kontroverzia neobjaví v mainstreamových stredo-ľavých médiách, potom sa to neobjaví ani na Wikipedii,“ uviedol Sanger. Stránka Joea Bidena takmer nezmieňuje polemiku o Ukrajine a o vedľajšom zamestnaní jeho syna Huntera v tejto krajine. Odmieta to ako vykonštruovaný politický útok proti úradujúcemu prezidentovi USA.

Sanger sa domnieva, že je nemožné mať encyklopédiu, ktorá by obsahovala všeobecne uznávané fakty o živote a že čestné odrážanie existujúcich rozdielov a debát je to najlepšie, v čo možno dúfať.
Encyklopédia skutočnosti

„Nemôžete mať „encyklopédiu skutočnosti“, ak „v skutočnosti“ máte na mysli niečo, s čím všetci zodpovední vedci v danej oblasti súhlasia, pretože sa často stáva, že medzi odborníkmi panujú nezhody v rôznych veciach,“ uviedol.

CDC pripravuje verejnosť na zombie apokalypsu. Skutočne nám hrozí invázia zombie?
Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zrejme nemá iné starosti. Najnovšie sa totiž zameralo na pripravenosť verejnosti na zombie apokalypsu. Hrozí nám príchod zombie? Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Problém s „konsenzuálnou realitou“ na Wikipédii siaha ďaleko za politické otázky. Témy ako východná medicína (ktorú stránka odmieta ako „šarlatánstvo“), kresťanstvo (ktoré Wikipedia popisuje z liberálneho akademického hľadiska) alebo Covid-19 sú týmto ovplyvnené, vysvetlil Sanger.
Cenzurujú aj nositeľov Nobelovej ceny

„Existuje veľa nositeľov Nobelovej ceny, uznávaných lekárov atď., ktorých názory nielenže nie sú vítané na Wikipedii, ale sú doslova cenzurované na YouTube, Facebooku a Twitteri, kde sú odstránené videozáznamy z rozhovorov s týmito ľuďmi, pretože priamo protirečia naratívu,“ uviedol.

Cenzúra v Silicon Valley je znepokojujúca, uviedol Sanger a dodal, že je presvedčený, že neutrálnosť online platforiem vynútená vládou by bola horšou alternatívou, pretože by sa rovnala vládnej cenzúre.

„Výbušný“ materiál Inštitútu Roberta Kocha. Manipulácia s číslami. Lockdownom sa bezdôvodne ruinovali ľudia
Už celé mesiace sa opatrenia koronovej politiky riadia hodnotami incidencie. To by sa mohlo v budúcnosti zmeniť, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Niekto môže namietať, že vlády jednoducho zadajú svoju cenzúru súkromným spoločnostiam, na ktoré sa nevzťahujú obmedzenia slobody prejavu ako prvý pozmeňujúci a doplňujúci návrh. Tento týždeň Biely dom uznal, že nahlásil „problematické príspevky pre Facebook, ktoré šíria dezinformácie“.

Sanger pred niekoľkými rokmi navrhol „Deklaráciu digitálnej nezávislosti“, ktorá by používateľom internetu poskytla súbor práv na slobodu prejavu, súkromia a bezpečnosti a zaviazala sa k podnikovej kontrole nad verejnými priestormi online.

Americký diplomat v Moskve kradol železničné zabezpečenie, hrozila katastrofa (video)
Ako zamestnanec veľvyslanectva USA vykradol ruskú železnicu. Tak by mohol znieť stručný podtitul nasledujúceho textu. Dodajme, že dejiny diplomatických vzťahov medzi Ruskom a USA boli obohatené novou, takmer neuveriteľnou epizódou. Nespôsobí... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ivan Brožík