"Slovensko nám hádže polená pod nohy!" Pendleri chystajú protesty a blokády na hraniciach
16 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

"Nie sme nebezpečnejší ako kamionisti!" hovorí obyvateľ Rajky, ktorý pracuje na Slovensku, no žije len na skok za hranicami. Juraj Martiny, ktorý zastupuje pendlerov na rokovaniach s ministerstvami, objasnil denníku Pravda situáciu v pohraničí.





Ľudia sa spojili

Ľudia s pohraničia, nielen tí pri maďarských hraniciach, ale aj Slováci žijúci v Rakúsku a Česku sa spojili a chystajú na budúci týždeň na hraniciach protesty a blokády diaľnic.

Dôvodom sú slová ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, že vyhláška sa ešte pritvrdí. "Tentoraz sme dostali prísľub od dvoch parlamentných strán, ktoré chcú prísť na blokádu. Komunikujeme so Smerom a podporu máme z Ľudovej strany Naše Slovensko. Chceme však osloviť aj Hlas," približuje Martiny.

Podľa jeho vlastných slov majú prisľúbenú podporu od ľudí z gastropriemyslu a rokujú aj s OZ KOVO. Teraz Oslovili takmer všetkých. Predbežne by mala začať blokáda všetkých troch diaľničných priechodov na Slovensko v stredu o 17. hodine. Tam patrí na rakúskej strane priechod Kittsee, na maďarskej je to Rajka a pri Čechách obec Brodské.

"Pochoval Slovensko!" Protestujúci priniesli pred dom hlavného hygienika Mikasa pohrebný veniec
Tak toto si hlavný hygienik Ján Mikas len tak za klobúk nedá! Ľuďom už došla trpezlivosť a pred jeho bytom zorganizovali protest, informuje portál regiony.zoznam.sk. Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Slovensko na nás kašle

Podľa obyvateľa Rajky od začiatku pandémie ľudia vnímajú opatrenia ako neférové. Najviac ich hnevá, že za rok a pol v podstate naša vlastná krajina neurobila nejaký súčet ľudí, ktorí žijú v pohraničí a cestujú na Slovensko.

"Neurčili sa žiadne pravidlá pre tých, čo bývajú v pohraničí," poukazuje na absolútnu nepripravenosť a neriešenie problému našou vládou.

Narozdiel od Slovenska v Maďarsku sa všetci museli ešte na začiatku pandémie hlásiť na cudzineckej polícii, kde každému vydali pobytovú kartu. S ňou potom Slovákov púšťali do Maďarska aj v čase, keď boli ich hranice pre cudzincov zatvorené.

Blaha: "Naši gangstri vo vláde to robia úplne na hulváta! Ich vyhlášky sú protiústavné, diskriminačné a segregačné!"
Ústavný súd zarezal vyhlášku o karanténe na hraniciach. Všade inde by to znamenalo, že karanténa končí. Naši gangstri vo vláde sa však rozhodli inak, píše smerák a opozičný poslanec Ľuboš Blaha na sociálnej sieti. A podľa Blahu to robia... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


"Doteraz nám nepodmieňovali vstup ani testovaním, ani očkovaním, a to ani v čase, keď bola na Slovensku výrazne horšia pandemická situácia ako u nich," prízvukuje Martiny.
Najväčší chaos vnáša Slovensko

"Každý z nás, čo žije v pohraničí, musí rešpektovať aj protipandemické opatrenia štátu, kde býva. No každý, s kým sa rozprávam mi potvrdzuje, že najväčší chaos do toho vnáša Slovensko," hovorí nespokojný pendler.

Drgonec: "Ostrieľaný porušovateľ ústavy Mikas zámerne navodzuje chaos"
Miesto uvoľnenia ešte väčšie sprísnenie. Minister zdravotníctva Lengvarský si pozastavenie platnosti vyhlášky ústavným súdom vysvetlil po svojom a pravidlá pri vstupe do krajiny ešte sprísnil. Nie však pre všetkých! Členovia delegácií môžu prísť aj... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Vraj si tiež myslel, že medzi protestujúcimi budú len blázniví odporcovia, ktorí neznášajú všetko. No je tam mnoho ľudí s rôznymi osudmi. Podľa Martinyho sú medzi nimi ľudia, ktorí nad očkovaním ešte len uvažujú a na nich je teraz vyvíjaný neprimeraný tlak. Slovensko im naviac hádže polená pod nohy!

"Zdá sa mi to nepripravené a amatérske. Nemyslím si, že Slovák z Rajky alebo z Moravy je nebezpečnejší ako vodič kamióna, ktorý križuje Európu bez toho, aby mal test alebo aby bol zaočkovaný," uzatvára Martiny.

Radačovský: "V prípade Lučanského smrti sa objavili nové okolnosti, podávam nové trestné oznámenie!"
Europoslanec a splnomocnený zástupca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský podáva nové trestné oznámenie. Hoci vyšetrovanie v prípade úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského ešte nie je ukončené, Radačovský tvrdí, že v prípade sa objavili... Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková