Rusko predstaví "neviditeľnú" konkurenciu F-35 - stíhač šiestej generácie Mig -XX (video)
16 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Ruská United Aircraft Corporation predstaví zásadne nové vojenské lietadlo 20. júla. V prvý deň Medzinárodného salónu letectva a kozmických služieb MAKS-2021. Štátna spoločnosť je presvedčená, že vzbudí záujem v Rusku aj u konkurencie v zahraničí. Odborníci tvrdia, že multifunkčné neviditeľné lietadlo s najväčšou pravdepodobnosťou patrí do portfólia výroby výrobcu lietadiel MiG.


"Na prezentáciu lietadla bola vytvorená špeciálna webová stránka. (Nám je nateraz jej adresa neznáma - pozn. red. HD.) Lietadlo má niekoľko aerodynamických povrchov, ktoré zlepšujú jeho letové vlastnosti.  Podľa odborníkov ide o viacúčelový stroj, ktorý bude schopný zasiahnuť pozemné ciele a zároveň viesť vzdušné boje." Píše sa o novom ruskom bojovom stroji na webe aif.ru.
Rusi a šiesta generácia?

Ide zjavne o exportne orientovaný model, ktorý bude konkurovať F-35 na svetových trhoch. Je teda možné, že toto je ruská odpoveď na americkú stíhačku piatej generácie. Hovorí sa o Migu - 41 šiestej generácie.

"Nová stíhačka pravdepodobne nahradí zastarané sovietske lietadlo MiG-29, ktoré v súčasnosti slúži v Rusku. Predtým sa uvádzalo, že v Ruskej federácii sa začalo pracovať na vytvorení novej platformy pre operačno-taktické letectvo. Na jeho základe mala byť vyvinutá ľahká stíhačka. V roku 2019 vyhlásila spoločnosť MiG zameraná na výrobu lietadiel tender na „aerodynamický dizajn ľahkého multifunkčného dvojmotorového lietadla prvej línie“. Realizácia projektu je naplánovaná na roky 2020-2025." Píše web aif.ru.



 

Spoločnosť Rostec, ktorá podporuje svoj projekt „zásadne nového vojenského lietadla“, vyhlasuje, že Rusko je jednou z mála krajín na svete, ktorá disponuje technológiami na celý cyklus výroby pokročilých leteckých systémov. "Sme presvedčení, že nový produkt vyvinutý špecialistami UAC vzbudí skutočný záujem nielen v našej krajine, ale aj v iných regiónoch sveta, vrátane našich konkurentov v zahraničí," uviedla vo vyhlásení štátna spoločnosť.

(Medzititulky red. HD.)

MiG-29 pomaly končí, nový je už na obzore! Stíhačka MiG-35 bude "revolučná"
MiG-29 sa blíži k dokončeniu svojej prevádzky ako hlavnej ruskej viacúčelové stíhačky. Preto letectvo krajiny prejavuje rastúci záujem o jeho nástupcu - MiG-35, napísal prispievateľ portálu National Interest Mark Episkopos. Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | Roman Suchý