Prečo ženy reagujú horšie na očkovanie proti koronavírusu?
16 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

S postupujúcim očkovaním proti koronavírusu sa ukazuje, že ženy hlásia horšie vedľajšie účinky vakcíny než muži, informuje Aktuálně.cz.


Veľmi vážne vedľajšie účinky vakcín proti koronavírusu sú extrémne zriedkavé. Napríklad v Spojených štátoch ich podľa úradov malo menej ako 0,001 percenta očkovaných ľudí.
Reakcia imunity

Mierne vedľajšie účinky však ľudia mnohokrát pociťujú. To sa môže prejavovať bolesťou hlavy alebo svalov, únavou i teplotou. Je to reakcia imunitného systému, ktorý sa pripravuje na boj s vírusom. Podľa nedávno zverejnených dát sa však zdá, že ženy tieto vedľajšie účinky pociťujú častejšie ako muži.

Švajčiarska vláda v júni zverejnila, že 68,7 percenta prípadov vedľajších účinkov na vakcínu nahlásili ženy. V USA to bolo dokonca 79 percent z prvých 13 miliónov podaných dávok a v Nórsku podľa aprílových údajov 83 percent. To sú ale len čiastočné dáta, mnohé krajiny ich vôbec nezbiera.

Mesík napísal: „Imunita stáda je čistá komerčno-ideologická fantázia.“ Pre svoje tvrdenie má aj dáta
„Snaha vlád zavakcinovať všetko čo sa hýbe s nasadením štátnej propagandy, cenzúry, vydierania, korumpovania a privilégiami pre poslušných, nemá nič spoločné s ochranou životov občanov. Všetko to má však spoločné s ideológiou, politikou a... Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | Petra Demková


"Vôbec ma to neprekvapuje," tvrdí pre americký denník New York Times Sabra Kleinová, imunologička a mikrobiologička z fakulty verejného zdravia na Univerzite Johnsa Hopkinsa. "Tento rozdiel u biologického pohlavia je úplne konzistentný s minulými správami o iných vakcínach."
Viac protilátok

Podobného názoru sú aj ďalší odborníci, napríklad Maria Teresa Ferrettiová, imunologička z Viedenskej univerzity. "Z vakcín proti iným vírusom už vieme, že ženy si väčšinou vytvára viac protilátok, keď sú naočkované, čo znamená, že majú aj viac vedľajších účinkov," vysvetlila pre nemecký portál Deutsche Welle.
Chromozón X

Biologické faktory totiž ovplyvňujú imunitný systém. Ten mužský má vlastné problémy, ktoré u žien nenastávajú. Napríklad testosterón oslabuje silu imunity. Ženský hormón estrogén naopak núti bunky produkovať viac protilátok v reakcii na vakcínu.

Mnoho génov, ktoré ovplyvňujú našu imunitu, sa navyše nachádzajú na chromozóme X, tie majú ženy dvaja, zatiaľ čo muži len jeden. U väčšiny žien je druhý chromozóm X neaktívny, u časti však funguje a aj vďaka tomu majú imunitu silnejšiu. Je to okrem iného dôvod, prečo 80 percent autoimunitných chorôb, teda chorôb, kedy sa imunita snaží bojovať aj s vlastným telom, postihuje práve ženy.

Premiér Ontária odmieta protirasistickú agendu na hodinách matematiky: „V matematike zostaňme pri matematike“
16 | 07 | 2021 | Diana Zaťková