Našli lietadlo, ktoré na Sibíri zmizlo z radarov. Všetci prežili
16 | 07 | 2021 I tasr

Osobné lietadlo, ktoré v piatok zmizlo v ruskej Tomskej oblasti z radarov, našli. Pasažieri i všetci členovia posádky prežili, informujú agentúra TASS a spravodajský portál Izvestija.


Podarilo sa nájsť miesto, na ktoré lietadlo spoločnosti SiLA (Sibirskaja ľogkaja aviacija) tvrdo pristálo. Podľa Izvestijí záchranári lietadlo našli o 14.36 h miestneho času. Informácia o tom, že lietadlo zmizlo, sa pritom objavila okolo 13.00 h. Lietadlo po zmiznutí vysielalo núdzové signály.

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre výnimočné situácie uviedla, že tvrdé pristátie prežili všetci cestujúci aj členovia posádky. Na palube lietadla sa nakoniec nachádzalo nie 17, ale 19 ľudí vrátane dvoch detí a štyroch členov posádky.

"Posádka záchranného lietadla ohlásila, že ľudia sú živí. Nakoľko sú zdraví a v akom sú stave, nie je známe," uviedlo pre TASS Sibírske letecké pátracie a záchranné stredisko.

Minulý týždeň zmizlo z radarov aj lietadlo An-26 na Kamčatke. Lietadlo odštartovalo z hlavného mesta Kamčatského kraja Petropavlovsk-Kamčatskij na juhu polostrova a smerovalo do mesta Palana.

Haváriu lietadla miestnych aerolínií PTK (Kamčatskoje aviacionnoje predprijatije) neprežil vtedy nikto z 22 osôb a šiestich členov posádky. Podľa správy ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu k pádu tohto stroja došlo v dôsledku nesprávne vykonaného manévru pri pristávaní.

V lietadle už nie ste dáma alebo pán, každý bude "rodovo neutrálny"
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zruší tradičný pozdrav „dámy a páni“ pre cestujúcich v prospech rodovo neutrálnej alternatívy. Lufthansa je poslednou významnou leteckou spoločnosťou, ktorá k tomu pristúpila. Pridala sa hneď po Air Canada a... Čítať ďalej
14 | 07 | 2021 | Diana Zaťková