Putin: "Moderná Ukrajina je vynálezom sovietskej éry na úkor historických koreňov"
15 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Ruský prezident tvrdí, že veľká časť Ukrajiny je historicky a etnicky ruská a obrat Kyjeva na západ od kyjevského Majdanu v roku 2014 predstavuje odmietnutie jeho hlbokých väzieb s Moskvou a jeho politickou realitou, informuje portál RT.



V článku zverejnenom na webovej stránke Kremľa prezident Vladimír Putin opísal, ako takmer celý východoeurópsky národ spadal pod ruskú ríšu a ako môžu Ukrajinci a Rusi vystopovať ich kultúru a históriu cez spoločné korene.


Duchovné dieťa sovietskej éry



„Takto,“ tvrdil, „moderná Ukrajina je duchovným dieťaťom sovietskej éry. Vieme a pamätáme si, že do veľkej miery bola vytvorená na úkor historického Ruska.“

Podľa neho „boľševici považovali ruský ľud za nevyčerpateľný materiál na spoločenské experimenty. Snívali o svetovej revolúcii, ktorá podľa ich názoru úplne zruší národné štáty.“ Putin ďalej argumentoval, že „ruské hranice boli svojvoľne posunuté a boli rozdané veľkorysé územné dary“.

Kyjev: Za to, že Ukrajina a Gruzínsko stratili kontrolu nad územím, sú vinní Francúzi a Nemci 
07 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Sporný Krym

Kľúčovým bodom sporu medzi Moskvou a Kyjevom bol napríklad štatút sporného polostrova Krym. Pod národnou nadvládou Rusov bol historicky spravovaný z Moskvy až do roku 1954, keď ju daroval vtedajší sovietsky premiér Nikita Chruščov.

To predstavovalo technickú náročnosť vzhľadom na nedostatok vnútorných hraníc v ZSSR. Po páde Sovietskeho zväzu bol však Krym riadený z Kyjeva, až kým ho v roku 2014 Rusko anektovalo.

Podľa Putina spoločné záujmy ruského a ukrajinského ľudu ignorovali tí, ktorí stáli za Majdanom z roku 2014, a tí, ktorí podporovali povstanie zo zahraničia.

Putin: "So Zelenským sa nestretnem. Problémy Ukrajiny rieši Washington, tak o čom by sme diskutovali?"
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Zásahy západu

"Západné krajiny priamo zasahovali do vnútorných záležitostí Ukrajiny a podporovali puč,"  uviedol. „Dominovali v ňom radikálne nacionalistické skupiny. Ich slogany, ideológia a otvorená agresívna rusofóbia v mnohých ohľadoch začali určovať štátnu politiku na Ukrajine.“

Prezident ďalej kritizoval nový návrh zákona, ktorý zvažujú politici na Ukrajine a ktorý popiera právo byť považovaný za „domorodého obyvateľstva“ v krajine etnickým Rusom, ktorí sú prítomní v regióne už  stáročia.

"Najnechutnejšia vec je, že Rusi na Ukrajine sú nútení nielen vzdať sa svojich koreňov, od generácií predkov, ale aj veriť, že Rusko je ich nepriateľom," uviedol.

Zelenský: "Zjednotenie Ruska a Bieloruska by bolo pre Kyjev obrovským bezpečnostným problémom"
Vytvorenie skutočného zväzového štátu medzi Ruskom a Bieloruskom pod kontrolou Moskvy by mohlo podľa prezidenta krajiny Volodymyra Zelenského predstavovať pre Kyjev vážnu hrozbu. Malo by to vplyv na národnú bezpečnosť Ukrajiny, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Rovná sa to zbrani hromadného ničenia

"Nie je prehnané tvrdiť, že politika nútenej asimilácie a formovania etnicky čistého ukrajinského štátu je vo svojich účinkoch porovnateľná s použitím zbraní hromadného ničenia proti nám," napísal Putin.

Ruský prezident však s poľutovaním nad napätým stavom medzi Moskvou a Kyjevom podporil právo Ukrajincov na sebaurčenie. Povedal, že existuje veľa dôvodov, prečo by sa krajina rozhodla ísť vlastnou cestou ako samostatný národ.

Celé dni ju naháňali a predsa nedostali - britskej lietadlovej lodi sa stratila ruská ponorka
A možno ju naháňajú dodnes. Velenie britského námorníctva má podozrenie, že lietadlová loď HMS Queen Elizabeth bola počas plavby do Stredozemného mora sledovaná ruskou ponorkou. Ruská strana to nekomentuje a baví sa. Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Ivan Brožík


"Ako by sme to mali zvládnuť?" Spýtal sa Putin. "Môže existovať iba jedna odpoveď: s úctou! Rešpektujeme ukrajinský jazyk a tradície,“ pokračoval „a želanie Ukrajincov, aby bol ich štát slobodný, bezpečný a prosperujúci.“

Prezident dodal, že „Rusko nikdy nebolo a nikdy nebude antiukrajinské. A aká by mala byť Ukrajina - to je na rozhodnutí jej občanov.“

Šéf Roscosmosu vyzýva ruských miliardárov: "Vezmite si príklad z Bransona a investujte do vesmíru"
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková