Pokrivená kostra demokracie sa Ibalginom vyliečiť nedá. Píše Michal Horský
15 | 07 | 2021 I
"Bez ohľadu na ďalší osud referenda, by sme nemali zabúdať na hlavný nedostatok našej demokracie. Deficity súčasného systému majú spoločného menovateľa. Krízu politických strán a straníckeho systému. Nevyvodzovanie politickej zodpovednosti za chyby a amatéri vo funkciách sú priamymi dôsledkami toho, že strany neplnia svoje elementárne funkcie. Aké strany, taký parlament. Aký parlament, taká vláda. Rovnica je jednoduchá." Michal Horský

Referendum, ktorým sa malo skrátiť volebné obdobie, bude možno hlavnou témou celého leta. Okrem politológov, sociológov, laickej verejnosti mu gro venujú média a rozoberajú z každej strany. "Čierny deň slovenskej demokracie či tvrdá facka ľuďom. Ústavný súd svojím rozhodnutím rozohnil zástancov referenda. Je však kritika na mieste? A čo naozaj súd povedal?" Pýta sa aj redaktor denníka Pravda Michal Horský.

Podľa neho by sa k inému rozhodnutiu súd viazaný ústavou dopracovať nemohol. "Napriek tomu načrtol cestu, akou by sa zástancovia referenda mohli uberať," vysvetľuje Horský.

Biľakovský rituál "mrvenie zrna" a domrvenie štátu
Prišiel ich čas. Rituál sekty - mrvenie zrna. Obdobie to isté, činnosť tá istá. Metódy a spôsoby tie isté. Neznalosť problematiky tá istá. Jediný rozdiel - pribudla farba na fotografiách veľkej udalosti a vo filmových reportážach o nej. Zrno... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Pokrivená kostra demokracie sa Ibalginom vyliečiť nedá

Horský sa opiera o argumentáciu ústavného súdu, podľa ktorej jednorazové riešenie nie je správne, pretože vedie k oslabeniu a ničeniu ústavy.

"Je tak trochu krátkozraké, že miesto snahy o reformu politických strán a volebného systému sa utiekame k jednorazovým riešeniam, ktoré nemajú ambíciu odstrániť systémový problém. Pokrivená kostra demokracie sa Ibalginom vyliečiť nedá," dodáva na záver komentára pre denník Pravda.

Strašiť ľudí nie je namieste. A dávať výnimky diplomatom, ktorí majú byť vzorom zodpovednosti, už vôbec nie
14 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová