Lenč: Remišová to hrá na všetko alebo nič. Stranu Za ľudí vedie k rozpadu a nedokáže zdôvodniť prečo
15 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Mocenská pozícia predsedu je v strane Za ľudí mimoriadne silná a vo vnútrostraníckych pomeroch absentuje demokracia. Je istým spôsobom paradoxné, niekto by povedal až tragikomické, že súčasní kritici Veroniky Remišovej sú do veľkej miery ľudia, ktorí tvorili stranu Za ľudí. A aj so stanovami tak, aby bol predseda – otec zakladateľ Andrej Kiska neodvolateľný či len veľmi ťažko odvolateľný." Citát Jozef Lenč

V nedávno zverejnenom rozhovore v denníku Pravda Lenč hodnotil situáciu v strane Za Ľudí. Podrobne analyzuje a poukazuje na dôvody, kvôli ktorým predsedníčka strany Remišová odmieta zvolať snem.
Remišová tvrdohlavo odmieta zvolať snem

Situácia v strane Za ľudí je mimoriadne vážna už niekoľko týždňov. Členovia strany sú rozdelení. Časť z nich ostáva verných Remišovej. Druhá sa priklonila k ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej a žiadajú zvolať snem. Medzitým ju opúšťajú ďalší a ďalší členovia. Medzi poslednými odstúpil Remišovej štátny tajomník Marek Antal. "Zdôvodnenie jej postoja a postupu je veľmi podobné ako zdôvodnenia jej iných vlastných pochybení z minulosti." Myslí si politológ Lenč.

Podľa neho nie Remišová si vôbec nie je istá svojou pozíciou a obáva sa, že môže prísť o moc. Zvolaním snemu by o funkciu predsedníčky pravdepodobne prišla, a preto sa snem zvolať bojí, konkretizuje Lenč.

Antal od Remišovej odchádza pretože je pomstychtivá, nerozumie IT a podpláca členov ponukami v dozorných radách
"Stačilo, odchádzam. Vyjadrenie ministerky pre informatizáciu o mojom odchode z postu štátneho tajomníka nemá nič spoločné s mojou prácou v rezorte. Je výrazne motivované situáciou v strane Za ľudí, kde Veronika Remišová odmieta zvolať mimoriadny... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Žnú to, čo sami zasiali

Podľa Lenča v strane Za ľudí absentuje demokracia a pozícia predsedu je mimoriadne silná. Poukazuje na to, že tí, ktorú stranu zakladali, vytvorili podmienky pre Andreja Kisku. Nerátali na pozícii predsedu strany s nikým iným. V rovnakom duchu schválili stanovy strany a dnes si vlastne so situáciou, ktorá nastala, nevedia poradiť.
Lenč vidí niekoľko spôsobov riešenia situácie

"Snem zvolá, keď bude mať opätovne podporu," prognózuje Lenč. "Môže sa stať, že ju prestanú podporovať ďalší, ale predsedníčkou bude. Alebo nespokojní stratia trpezlivosť a strana sa rozpadne. Veronika Remišová si môže aj sama uvedomiť,  že je lepšie ustúpiť, ale o tejto poslednej možnosti veľmi pochybujem." Vysvetľuje Lenč v rozhovore pre portál Pravda.

Lenč je presvedčený, že Remišová hrá na všetko alebo nič. Hnev členov Za ľudí sa bude podľa Lenča len stupňovať a keď raz k snemu dôjde, Remišová sa už vôbec nemusí dostať ani na kandidátku strany.

Matoviča už popularita a stabilita vlády nezaujíma. Ide o politickú samovraždu alebo niečo iné?
14 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová