Bude iný názor potrestaný? Časť verejnosti vyjadruje Lakotovi podporu. Časť SAV sa od neho dištancuje
15 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
Biomedicínsky ústav Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa oficiálne dištancoval od jedného zo svojich kolegov – doktora Jána Lakotu. Údajne zavádza, čo jeho kolegovia považujú za neetické a škodlivé. Na tvrdenia vedcov z BMC SAV reaguje aj verejnosť. Ľudia Lakotovi v komentároch vyjadrujú podporu, volajú po slobode názorov a odbornej diskusii.

"Skutočný vedec stojí vždy na strane pravdy a poznania! Veľakrát musí ísť aj proti zaužívanému prúdu! A to je tá veľkosť skutočného, nepodplateného vedca!" Píše Jozef P.

BMC SAV sa oficiálne dištancoval od jedného zo svojich kolegov – doktora Jána Lakotu, informujú Aktuality.sk. Vedcom prekáža, že dlhodobo zľahčuje pandémiu koronavírusu a odrádza od očkovania nepravdivými tvrdeniami. Odborníci za jeho aktivitami, počas ktorých údajne šíri dezinformácie, vidia snahu o získanie obdivu laickej verejnosti. Prekáža im, že ako vedec sa vyjadruje v "alternatívnych" médiách, konkretizujú Aktuality.sk
Laická verejnosť vyjadruje Dr. Lakotovi podporu

Po zverejnení článku na sociálnej sieti Aktuality.sk laická verejnosť v komentároch vyjadrila Dr. Lakotovi podporu. Väčšina volá po diskusii, v ktorej dostanú priestor aj odborníci, ktorí majú výhrady voči očkovaniu. Vyzývajú médiá, aby umožnili rozpravy, kde budú zastúpené všetky skupiny odborníkov a nie iba strany, ktorých názory sa zhodujú.

Strašiť ľudí nie je namieste. A dávať výnimky diplomatom, ktorí majú byť vzorom zodpovednosti, už vôbec nie
14 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Rozoštvali celý národ, postavili proti sebe rodiny, priateľov, známych, kolegov

Jeden z najvýstižnejších komentárov: "Pozrite sa, čo s nami porobili a ďalej robia. Ako rozoštvali celý národ, postavili proti sebe rodiny, priateľov, známych, kolegov. Ktokoľvek má iný názor, je dezinformátor, konšpirátor, hoaxer, nepriateľ štátu a ľudu," píše pani Eva. Sloboda názorov podľa nej je prípustná iba do takej miery, ako bola v socializme. 
MUDr. Lakota je tiež vedcom SAV

Odborníkom zo SAV, ktorí kritizujú Dr. Lakotu, vyčíta ich prístup a pripomína, že on je tiež vedcom SAV. "Vedca považovala dlhé roky SAV za kvalitného, profesionálneho odborníka s príslušným vzdelaním a vedeckými výsledkami. Inak by ho predsa ani na SAV-ku nezobrali. Ani by ho tam netrpeli. Dlhé roky bol pre našu vedu a pre SAV prínosom," píše.


"Vymenili ho snáď ufóni?" Pýta sa čitateľka Eva sarkasticky. "Predpokladám, že s tými kolegami, ktorí naňho teraz nakladajú, dlhé roky dobre vychádzal. Veď ak by to tak nebolo, už by to o ňom šírili. A odrazu prestal byť odborníkom, vedcom, zázrakom prišiel o všetky vedomosti a dokonca je narcis. Iba preto, že má iný názor ako mainstream," vysvetľuje pani Eva.


Psychiater MUDr. Čičala: Ľudia by mali prestať sledovať médiá a odpojiť sa od manipulácie
14 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Tolerancia vďaka našim vládcom vymizla

Podľa pani Evy za situáciu, ktorá v spoločnosti nastala, môžu naši vládcovia. Tvrdí, že sa postarali o to, aby sa všetci navzájom rozhádali, aby zmizla slušnosť, tolerancia. Poukazuje na rozdelené názory ohľadom očkovania. Pripomína to, čo sa zrejme dozvedela z médií, ktoré dávajú priestor aj odborníkom s iným pohľadom na očkovanie.


"Niekto sa boji nezaočkovať sa, lebo ma väčší strach z toho, že sa nakazí a možno zomrie. Druhý sa zas bojí zaočkovať, lebo má väčší strach z nežiadúcich účinkov. Vakcína je podľa EMA schválená len  podmienečne a klinické testy budú prebiehať dokedy? Do roku 2023?" Pýta sa na záver komentára pani Eva.



Foto: Zdroj: FB:Aktuality.sk