Zodpovednosť za nákup testov nesú v plnej miere Sulík a Rudolf, nie Matovič, tvrdí Zuzana Šubová
14 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Z rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie v prípade nákupu antigénových testov má veľkú radosť aj bývalá podpredsedníčka Štátnych hmotných rezerv Zuzana Šubová. Na sociálnej sieti pripomína, že to bola ona, kto dal podnet na preverenie nákupu.


Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) rozhodol, že nákup antigénových testov na diagnostikovanie ochorenia COVID-19 pre Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR) bol netransparentný. Opozícia sa ihneď vrhla na Igora Matoviča. Lenže Zuzana Šubová v statusoch upozorňuje, že nie on je vinníkom. Nitky vraj vedú do inej koaličnej strany.
Na mieste je otázka okamžitého odvolania Jána Rudolfa z funkcie predsedu SŠHR

Podnet na preverenie nákupu antigénových testov dávala Šubová na ÚVO ešte ako podpredsedníčka SŠHR v lete minulého roka. ÚVO teraz konštatuje, že SŠHR pod vedením nominanta SaS Jána Rudolfa nakúpila AG testy netransparentne a v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní.

SŠHR „za porušenie princípu transparentnosti a rovnakého zaobchádzania“ hrozí niekoľko miliónová sankcia. „ÚVO ďalej konštatuje, že „zmluvu mali uzavrieť s úspešným uchádzačom, ktorého ponuka nespĺňa požiadavky na predmet zákazky stanovené kontrolovaným, pričom uvedené porušenie zákona o verejnom obstarávaní malo vplyv na výsledok verejného obstarávania“. Na mieste je otázka okamžitého odvolania Jána Rudolfa z funkcie predsedu SŠHR, píše v statuse Šubová, ktorá sa k tomu chce detailnejšie vyjadriť po preštudovaní celého rozhodnutia.



„Už teraz je zrejmé, že dôvody môjho odchodu zo SŠHR boli opodstatnené. Nekompetentné a netransparentné vedenie SŠHR SR Jánom Rudolfom, nominantom SaS, sa potvrdilo,“ pridáva akoby s úľavou Šubová. Vidí aj to, že si členovia strán Hlas a Smer začínajú prisvojovať rozhodnutie ÚVO v súvislosti s nákupom antigénových testov na SŠHR. „Podnet na ÚVO v súvislosti s verejným obstarávaním AG testov na SŠHR, ku ktorému ÚVO vydalo stanovisko, som podávala ja, Zuzana Šubová, bývalá podpredsedníčka SŠHR,“ upozorňuje zástupcov oboch strán.


Predstavitelia opozície, by sa nemali vyjadrovať k niečomu, čomu vôbec nerozumejú

„Aby bolo každému zrejmé, tak plnú zodpovednosť za zbabrané a zmanipulované verejné obstarávanie nesie len a len štatutár SŠHR Ján Rudolf. Takže páni poslanec Fico, Erik Tomáš, Matúš Šutaj Eštók - bývalý právnik SŠHR za éry Kičuru, a ďalší predstavitelia opozície, by sa nemali vyjadrovať k niečomu, čomu vôbec nerozumejú. Nech si aspoň naštudujú kompetenčný zákon,“ odkazuje Šubová niektorým „horlivcom“ zviesť sa na rozhodnutí ÚVO.

„Zodpovednosť za tento nákup nesú v plnej miere Richard Sulík a Ján Rudolf, a nie Igor Matovič, ako sa snaží prezentovať opozícia,“ vysvetľuje na záver statusu Zuzana Šebová.

SŠHR nesúhlasí so závermi ÚVO o porušení zákona pri nákupe testov, odvolala sa
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR nesúhlasí so závermi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o porušení zákona o verejnom obstarávaní pri nákupe testov na diagnostiku ochorenia COVID-19. Proti rozhodnutiu sa odvolala, nie je teda... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | tasr