Matoviča už popularita a stabilita vlády nezaujíma. Ide o politickú samovraždu alebo niečo iné?
14 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
Kocka sa otočila a matovičovci mohli byť opäť úspešní. Tým, že ústavný súd zamietol iniciatívu opozície a referendum sa neuskutoční, získali čas a mohli zabojovať. Stal sa presný opak, ale nič šokujúce. Matovič ukázal starú tvár večného opozičníka a bojovníka. Človeka, ktorý je stále vo vojne, hoci niekedy bojuje viac sám so sebou ako s nepriateľmi.

Maďarský denník MA7 má na svojej webstránke vytvorený priestor pre občanov maďarskej komunity žijúcej na Slovensku. V jazyku národnostnej menšiny môžu vyjadriť svoj názor na aktuálne celospoločenské alebo politické dianie. Bez cenzúry. Nedávno bol zverejnený zaujímavý názorový článok. Autorom je Gábor Hajtman a má názov Je Matovič politický génius alebo majster chaosu?
Referendum

Autor predpokladá, že každý vie, že referendom sa chceli Fico a Pellegriny čo najskôr vrátiť k moci. Zdôrazňuje, že v posledných týždňoch sa téme referenda venovali aj koalícia, aj opozícia dostatočne a úspešne odovzdali posolstvá voličom. Po negatívnom rozhodnutí sa očakávalo, že sa objaví scenár, ktorý je v takýchto prípadoch obvyklý. Vláda umlčí väčšinu. Opozícia môže ďalej povzbudzovať k nespokojnosti, zvyšovať tým sociálnu frustráciu, ale v konečnom dôsledku žiadna zmena do úvahy neprichádza.

OĽaNO je výlučne založené na produkovanie zisku, tvrdí politológ Štefančík
Po zverejnení počtu členov jednotlivých politických strán sa pozornosť upriamila aj na financovanie strán. Odborníci upozorňujú, že kontrola míňania peňazí je prakticky nemožná. Poukazujú aj na podmienky za ktorých sa možno o členstvo v... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Kocka sa otáča a koalícia môže získať výhody

Keďže predčasný odchod vlády nie je na programe, očakáva sa, že súčasný vládny kabinet získa výhody a čas. Ale! My na Slovensku máme Igora Matoviča, ktorý sa prikláňa k názoru opozície a rozhodnutie ústavného súdu považuje za protizákonné.
Ide o politickú samovraždu alebo je génius?

Autor Gábor Hajtman chápe, že zo začiatku sa môže zdať, že ide o politickú samovraždu Igora Matoviča. V skutočnosti podľa neho nejde o nič iné ako o chaos, ktorý chce Matovič vyvolať. Tým, že sa stavia v otázke referenda na stranu opozície, rozladí občanov, ktorí sú prívržencami koalície ešte viac a podarí sa mu aj naostriť nože medzi liberálmi a konzervatívcami v koalícii.

Úlisný záujem Matoviča o maďarskú komunitu: Zneužil dôveru, aby sa pomstil Bugárovi a Maďarom vylepil dve facky
11 | 07 | 2021 | Lea Penderecki

Matoviča už popularita a stabilita vlády nezaujíma

Mnohí po zverejnení Matovičovho príspevku, v ktorom označil konanie prezidentky v súvislosti s referendom za zlomyseľné, dvihli obočie. Prečo to urobil? Jeho popularita je v priepasti, čím ďalej tým viac je na ceste k politickému potopeniu. Čo tým teda chce dosiahnuť bývalý premiér? Pýtali sa.

"Matoviča index popularity už vôbec nezaujíma. A nezaujíma ho ani stabilita vlády. Dlhodobo má už iné ciele. Rola povýšeneckého malého chlapca, ktorý bol zbavený trónu a posadený na lavičku, sa mu páči a chce chaos," vysvetľuje Gábor Hajtman.
Vieme si ho predstaviť aj inde?

Robert Fico, Peter Pellegrini, Boris Kollár a určite Igor Matovič. Všetci majú spoločné to, že sú v istom zmysle populisti. Sľubujú ľuďom všetko, bojujú za priazeň bežných ľudí a podporujú referendum o predčasných voľbách. "Zaujímavá zostava, vieme si ich v budúcnosti predstaviť spolu?" Pýta sa Gábor Hajtman a rečníckou otázkou dáva priestor na individuálne odpovede čitateľov.

Zbytočný, nepochopiteľný gól si dala koalícia do vlastnej bránky. Hlasovanie s opozíciou prinesie menej transparentnosti
Koaliční poslanci opäť zahlasovali za návrh opozície. Okrem toho, že dve najväčšie politické strany koalície OĽaNO a Sme rodina porušili koaličnú zmluvu, idú aj priamo proti transparentnosti. Zákon, ktorý schválili mal byť o transparentnom... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová