„Iskrivé“ okamihy medzi Ruskom a USA v Ženeve. „Prečo o tom nepísali naše médiá?“ pýta sa Iza Bela
14 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Nedávne stretnutie amerického prezidenta Joea Bidene s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Ženeve opísali naše médiá ako „konštruktívne“. V podstate ako plné pohody a porozumenia. Na sociálnej sieti „bežná“ žena Iza Bela upozorňuje, že to celkom tak nebolo.


Vzťahy medzi Ruskom a USA majú ďaleko k normálu. Potvrdil to aj nedávny summit oboch prezidentov v Ženeve. Odohralo sa tam niečo, čo naše zväčša proamericky ladené médiá akosi „zabudli“ spomenúť. Spomína to však teraz v statuse „bežná“ žena, ktorá poukazuje na „iskrivý“ moment stretnutia dvoch najmocnejších a najvplyvnejších mužov planéty.
Post sovietske republiky nemajú o prítomnosť amerických vojsk záujem

„Moskva razantne buchla po stole. Dôrazne vyzýva Spojené štáty, aby po odchode z Afganistanu nerozmiestňovali svojich vojakov v post sovietskych republikách Strednej Ázie,“ píše na úvod statusu Iza Bela. Vzápätí sa pýta, prečo naše média po stretnutí Putina s Bidenom nepriniesli aj túto zásadne dôležitú informáciu. „Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Rjabkov v utorok uviedol, že prezident Vladimir Putin minulý mesiac na samite v Ženeve tento odkaz tlmočil americkej hlave štátu Joeovi Bidenovi.

"Nič sme nedosiahli“: Trump kritizuje Bidenove stretnutie s Putinom
Donald Trump po stretnutí Putina a Bidena poukázal na nedostatky súčasnej americkej vlády. Trval na tom, že USA stretnutím nič nezískali a označil ho za „dobrý deň“ pre Moskvu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Médiá buď zámerne zamlčali tieto veci a nad rámec svojej práce písali skôr o Bidenovi v superlatívoch,“ konštatuje Iza Bela. Dodáva, že podľa medializovaných informácií Bidenova administratíva uvažuje o Uzbekistane, Tadžikistane a Kazachstane ako o možných východiskových bodoch. Odtiaľ chce monitorovať a rýchlo zasiahnuť v v prípade bezpečnostných problémov, ktoré by mohli nastať po odchode americkej armády z Afganistanu.



Rjabkov k danej veci uviedol: „Chcel by som zdôrazniť, že premiestnenie trvalej americkej vojenskej prítomnosti do krajín susediacich s Afganistanom je neprijateľné. Američanom sme priamym a dôrazným spôsobom povedali, že by to zmenilo veľa vecí. Nielen v našom vnímaní diania v tomto dôležitom regióne, ale aj v našich vzťahoch so Spojenými štátmi.“ Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok pripomenul, že Kazachstan, Tadžikistan a Kirgizsko sú členmi Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorá združuje viaceré post sovietske štáty. Vrátane Ruska.

„Prítomnosť cudzích jednotiek na ich území musí schváliť obranný pakt, pritom žiadna z dotknutých krajín o to neprejavila záujem,“ dodal k uvedenej veci Lavrov. „Je zaujímavé, čo majú Američania v pláne. Na svojom území nech sa rozťahujú americké vojská, a nie to, že si pendlujú v Európe, kedy a kde sa im zachce,“ píše v na záver statusu Iza Bela.

Putin: "So Zelenským sa nestretnem. Problémy Ukrajiny rieši Washington, tak o čom by sme diskutovali?"
03 | 07 | 2021 | Diana Zaťková