Vrchol krízy sme ešte nedosiahli: Po pandémii COVID-19 prichádza zdražovanie potravín a hlad
13 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Kvôli kríze spôsobenej pandémiou COVID-19 dochádza k bezprecedentnému rastu cien potravín na celom svete. Populácia zároveň prišla o významnú časť svojich príjmov, informuje portál PZ.



Hrozba hladu

Podľa odborníkov z Medzinárodného menového fondu (MMF) ceny v supermarketoch ešte nedosiahli očakávaný vrchol. Spotrebitelia pocítia krízu v plnom rozsahu. Organizácia varuje, že v rozvojových krajinách, ktoré sú výrazne závislé od dovozu, existuje veľká hrozba hladu. Rovnaké prognózy predpovedá aj OSN.

S nástupom pandémie prišlo veľa ľudí, najmä v krajinách s ekonomikami v procese transformácie a rozvojových krajinách, o významnú časť svojich príjmov. Súčasne tiež prudko vzrástli ceny potravín. Táto kombinácia vyvoláva medzi odborníkmi vážne obavy. Jeden z najdôležitejších cieľov OSN v oblasti udržateľného rozvoja - ukončiť hlad do roku 2030 - ustúpil ešte ďalej, píše portál Der Spiegel.

OSN varuje pred hladom v spojitosti s nárastom cien potravín vo svete
Svetový potravinový program (WFP) OSN vo štvrtok varoval, že v spojitosti s nárastom cien potravín môže miliónom ľudí po celom svete chýbať prístup k strave bohatej na živiny. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

O 10 rokov späť

"Mohli by sme sa vrátiť o desať rokov späť," hovorí Erwin Prifty, ekonomický analytik MMF. Spolu s dvoma svojimi kolegami analyzoval dáta za minulé obdobie a vytvoril prognózu. Odborníci naznačujú, že ekonomický rast je rozhodujúcim faktorom pri znižovaní podvýživy a strata skutočných príjmov vedie k hladu.

Ešte pred krízou spôsobenou COVID-19 680 miliónov ľudí na celom svete trpelo podvýživou. Okrem siedmich afrických krajín vrátane Južného Sudánu boli obzvlášť ťažko zasiahnuté Nigéria, Konžská demokratická republika a Etiópia, Sýria a Jemen, Haiti a Afganistan.

Najvyšší správny súd ČR úplne odmietol pandemické vládne opatrenia
"Nie je možné pripustiť, aby sa v demokratickom právnom štáte stal minister zdravotníctva (hoci s dobrými úmyslami) dokonca bez vyhlásenia núdzového stavu osobou obdobnou rímskemu diktátorovi s rozsiahlou možnosťou regulovať ľudské správanie," píše... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ivan Brožík