Problémy s lôžkami na detskej psychiatrii na Kramároch. Ministerstvo to chce riešiť – v budúcnosti!
13 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Pandémia narobila ľuďom obrovské problémy nielen na zdraví, ale aj na psychike. A najmä tej detskej, ktorá je oveľa krehkejšia. Práve počas pandémie narastá na psychiatrii počet detských pacientov. Ide pritom o závažné diagnózy, ktoré potrebujú hospitalizáciu.


Najhoršie je, že počas pandémie sa zapĺňajú aj detské psychiatrické oddelenia. A čo je desivé, že na týchto oddeleniach chýbajú lôžka, na čo upozorňujú sami zdravotníci. Ako píše portál spravy.rtvs.sk ide pritom o závažné diagnózy, ktoré potrebujú hospitalizáciu. Prípad, ktorý sa stal 13-ročnému dievčaťu však otriasol celým Českom.
Deti čakajú na ambulantné vyšetrenie u psychiatra približne dva mesiace

Nedostatok lôžok na detskej psychiatrii ukázal v susednom Česku na obrovský problém. Ukázal naň prípad 13-ročnej dievčiny, ktorú odmietli hospitalizovať, pretože mali plno. Dievčatko sa napokon pokúsilo otráviť tabletkami a skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Je to niečo strašné, vidieť dieťa trpieť a to, že nedostane pomoc. Je to niečo príšerné,“ povedala smutne stará mama malej pacientky. Problémy však nemajú len české nemocnice, ale aj slovenské. Napríklad na bratislavských Kramároch majú obsadených všetkých 20 lôžok na detskej psychiatrii. Klinika ale funguje v obmedzenom režime i preto, že bojuje s nedostatkom zdravotných sestier. Neuveriteľné je, že deti čakajú na ambulantné vyšetrenie približne dva mesiace, akútne prípady sa usilujú vybaviť hneď.

„V poslednom období sledujeme zvýšený počet pacientov s potrebou hospitalizácie na klinike detskej psychiatrie, čo pravdepodobne súvisí s pandémiou. My sa snažíme túto situáciu riešiť a plánujeme rozšíriť kapacitné možnosti kliniky,“ skonštatovala hovorkyňa bratislavského Národného ústavu detských chorôb Dana Kamenická. „Vnímame veľký tlak na lôžka, nevieme reagovať na plánovanú starostlivosť, ale realizujeme zväčša len akútnu starostlivosť. Ak odkladáme starostlivosť o dieťa s psychickými poruchami, môže to vyústiť, žiaľ, do dramatických okolností,“ dodala Jana Trenbatická, prednostka detskej psychiatrie nemocnice na bratislavských Kramároch.

Martin Barto: V liečení duševného zdravia zaostávame
29 | 07 | 2019 | Martin Barto

Najčastejšie ide o sebapoškodzujúce sa správanie, ale aj samovražedné pokusy

V období pandémie sa objavuje stále viac detí s vážnymi psychickými problémami. Najčastejšie ide o sebapoškodzujúce sa správanie, ale aj samovražedné pokusy, depresie či anorexiu. Lekári potvrdili, že na psychiatriu chodia stále mladší pacienti. A ako bude problémy s lôžkami na detskej psychiatrii riešiť Ministerstvo zdravotníctva? „Čo sa týka pedopsychiatrických lôžok v nemocniciach, Ministerstvo zdravotníctva si je vedomé, že to je dlhoročný problém, ktorý je skutočne treba riešiť, preto sa v budúcnosti budeme venovať aj tejto oblasti,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Počet predpísaných psychiatrických liekov počas lockdownu stúpa
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová