Likvidácia Moldavska stojí 56 miliónov eur (Arina Cukanová)
13 | 07 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Ariny Cukanovej (Fond strategickej kultúry)


NATO bude pokračovať v expanzii na východ pohltením Moldavska Rumunskom


Napriek tomu, že sa v Novej Európe objavila investigatívna žurnalistika, ktorá popisovala, ako Západ investoval 56 miliónov eur do víťazstva strany Maii Sanduovej v parlamentných voľbách 11. júla, v Moldavsku sa o obrovskom škandále nehovorí nič.


Píše sa o vyčíňaní strany „Aliancia za zjednotenie Rumunov“, ktorej aktivisti buď oblepia pamätník Leninovi s čiernymi taškami, alebo usporiadajú stret s podnesterskými pohraničníkmi. Píšu, že volebný proces prebieha ako obvykle: Ústredná volebná komisia (ÚVK) rozdáva hlasovacie lístky okrskovým volebným komisiám, v Kišiňove pristálo lietadlo so skupinou pozorovateľov z krajín SNŠ, blok socialistov a komunistov (PSRM– PKRM) zastúpený Igorom Dodonom a Vladimirom Voroninom vyjadril presvedčenie, že ľavicový blok a Strana akcie a solidarity (PAS) vstúpia do parlamentu.


Obraz budúcnosti na ceste budovania antiľudského sveta (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Iveta Machová

Všetko je tiché a pokojné, až na to, že poslanec z PSRM Gregor Novak uviedol, že socialisti požadujú, aby Generálna prokuratúra vyšetrila informácie o financovaní  strany „sandunistov“. A ÚVK by podľa neho mala Strane akcie a solidarity poskytnúť externú podporu. „Zverejnené dokumenty ukazujú, že v týchto voľbách získala PAS externé financovanie vo výške 56 miliónov eur. Predpokladáme, že toto číslo je oveľa vyššie,” hovorí politik. Ale to už nikoho nezaujíma. Show musí pokračovať.


Ale v „New Europe“ bol zverejnený podrobný rozpis, odkiaľ prostriedky prichádzali do Moldavska, pre koho boli určené. Redakcia dostala tajné dokumenty, ktoré objasňujú operáciu „Podpora euroatlantickej budúcnosti Moldavska“. Za touto operáciou stojí Nemecko.


Skupinu, ktorá pracuje pre Maiu Sanduovú, financuje Nadácia Konrada Adenauera, ktorá podpísala dohodu o spolupráci s prezidentskou administratívou. Boli pomenované ďalšie zdroje financovania: Európsky fond pre demokraciu ***, Sorosov fond ***, USAID ***, IREX, IND ***, IRI *** ... Všetci pracujú v Moldavsku, ich oficiálne deklarované ciele sú známe - podpora „občianskej spoločnosti“, nezávislých médií, spravodlivé a transparentné voľby, podpora demokracie. A za tým je zasahovanie do vnútorných záležitostí Moldavskej republiky. Moldavské orgány s tým súhlasia.


Na jeseň roku 2020 poslanec parlamentu za PSRM Bogdan Cyrďa vydal knihu „Občianska spoločnosť Moldavskej republiky: Sponzori. MVO-kracia. Kultúrne vojny “, v ktorom podrobne opísal, ako Západ vybudoval sieť mimovládnych organizácií, ktorých počet od roku 1992 vzrástol z 38 na 14 000 (cítiť pôsobivosť čísla!). „Tieto mimovládne organizácie sa používajú ako nástroj na vonkajšie vedenie krajiny, na zmocnenia sa mysle, neozbrojené dobývanie hybridného typu ,“ píše Cyrďa.

Sankcie západu proti Bielorusku - krytie tlaku na Rusko (Igor Novický)
Komentár Igora Novického (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Iveta Machová


Celá táto armáda bojuje za víťazstvo strany PAS z 11. júla. Západ vkladá do strany Sanduovej veľké nádeje spojené s úplným oddelením Moldavska od Ruska a s rozširovaním NATO prostredníctvom uniru - pohltením moldavského štátu rumunským štátom. Píše o tom The Washington Times, ktorý predpovedá víťazstvo strany PAS na úkor „moldavskej diaspóry na celom svete“. Jeden raz to už fungovalo perfektne: počas prezidentských volieb v deň rozhodujúceho opakovaného hlasovania prišlo 260-tisíc moldavských voličov do 139 zahraničných volebných miestností, 93% z nich hlasovalo za Maiu Sanduovú, čo dalo viac ako štvrtinu hlasov!

Teraz bude otvorených 150 volebných miestností, vrátane  Ruska, kde dočasne žije a pracuje asi 360 tisíc moldavských občanov (40% z nich - v Moskve a moskovskom regióne, 10% - v Petrohrade) – tam iba 17 volebných miestnosti. Ale v Taliansku , kde je asi 125-tisíc Moldavcov , bude najmenej 31 volebných miestností.

Ako uvádza „New Europe“,  v článku "Hlasovanie v zahraničí“ figuruje  významná suma viac ako 35 miliónov eur; tieto peniaze sú určené na hlasovanie najmenej 300 000 moldavských občanov v západných krajinách, pričom najmenej dve tretiny bude voliť stranu PAS“. Peniaze budú použité na organizáciu dopravy moldavských občanov k volebným miestnostiam, „poplatkov“ pre členov volebných komisií, „stimulov“ pre samotných voličov. Klasická schéma!

Diaspóra dočasne žijúca v západných krajinách sa stala účinným nástrojom vonkajšej intervencie. Tento nástroj sa šikovne použil na vylúčenie Dodona; teraz sa použije 11. júla na zabezpečenie parlamentnej väčšiny Sanduovej strany.

USA klesajú pomaly ale iste ku dnu (Alexander Dugin)
Komentár Alexandra Dugina (Tsargrad.tv) Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič


Pokiaľ ide o dopravu Moldavcov k volebným urnám, podľa „New Europe“, „sa väčšina dopravných jednotiek plánuje požičať v Taliansku (vyše 350), Francúzsku (212), Nemecku (198), Veľkej Británii (184), atď. Organizovanú dopravu budú poskytovať v Spojených štátoch a Kanade,  baptistická cirkev  sa bude aktívne podieľať na  aktivovaní Moldavcov v USA.

Rovnako ako v prezidentských voľbách, aj tu sú do veľkej miery zapojené skupiny pracujúce s moldavskými občanmi v zahraničí na sociálnych sieťach. Grupul Basarabenilor din Irlanda s viac ako 30 000 predplatiteľmi vedie kampaň za PAS a zverejňuje rozvrhy hlasovania vo volebných miestnostiach v Dubline a Limericku. A v reakcii na zvolanie: „Chlapci, som v Moldavsku, vôbec netušíte, akú podporu tu má Dodon, smejú sa nám do očí!“ - priateľský zbor: Zostal nám iba PAS! Masívne hlasujeme za PAS!“

Takýchto skupín v Európe, v Štátoch sú desiatky. Moldavci, ktorí odišli na Západ hľadať lepší život, sú veľmi lacnou a spoľahlivou zbraňou vo vojne o budúcnosť Moldavska. Presnejšie, o budúcnosť Rumunska. Scenár budúcnosti už bol napísaný: „Iba jasná línia zblíženia s Bukurešťou otvorí Kišiňovu európsku perspektívu ,“ uvádza The Washington Times .

Washington je presvedčený, že Sanduová spolu s parlamentnou väčšinou PAS „môžu uskutočniť scenár zjednotenia dvoch rozdelených častí jedného ľudu“ (tj. Unírovať - absorbovať Moldavsko Rumunskom). Môžu, samozrejme, môžu! Nakoniec, proces sa riadi z Bukurešti a z veľvyslanectva USA v Kišiňove. Veľvyslanec Derek Hogan, ktorý sa stal stálym členom ÚVK Moldavska, na tom pracuje, sú na to vyčlenené peniaze štátov a prostriedky uvedené vo vyšetrovaní „New Europe“.

Ale Moldavci argumentujú: tí, ktorí predávajú republiku a jej obyvateľov za 56 miliónov eur, neberú to lacno?

O spojení síl Ruska a Číny v záujme medzinárodnej stability (Anatolij Koškin)
Komentár Anatolija Koškina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Iveta Machová