Katastrofa pre turistický ruch: Bratislava zíva prázdnotou, turisti nemôžu ani vystúpiť z lodí
13 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Bratislava zažíva extrémne poklesy a prepady návštevnosti, ktoré neboli pred letom očakávané. Až 70 percent návštevníkov hlavného mesta tvoria zahraniční turisti a už vlani zaznamenalo mesto ich prepad o 80 percent. Zavedením nových pravidiel pre vstup na Slovensko od 9. júla sme si zatvorili dvere pred tisíckami zahraničných turistov, informuje portál finweb.hnonline.sk



Negatívny PCR test nestačí

Tým, ktorí sú nezaočkovaní a chceli by prísť na Slovensko, po novom už nestačí čerstvý negatívny PCR test, nevyhnú sa povinnej karanténe.

Dôsledky sú katastrofálne – tisíce zrušených rezervácií, obrovské poklesy tržieb, hrozba prepúšťania a zatvárania. Pritom také prísne pravidlá nemá žiadna európska krajina! Konštatuje portál 1pluska.sk.

"Myslíme si, že Bratislava zažíva to, čo bude zažívať cestovný ruch na jeseň na celom Slovensku. Zažívame to medzi prvými.

SŠHR nesúhlasí so závermi ÚVO o porušení zákona pri nákupe testov, odvolala sa
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR nesúhlasí so závermi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o porušení zákona o verejnom obstarávaní pri nákupe testov na diagnostiku ochorenia COVID-19. Proti rozhodnutiu sa odvolala, nie je teda... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | tasr

Extrémne poklesy návštevnosti

Poklesy návštevnosti sú veľmi extrémne, Bratislava zažíva v tomto roku extrémne náročnú situáciu," skonštatoval predseda predstavenstva mestskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) Vladimír Grežo.

Kým napríklad do Chorvátska tento rok bez problémov prejdete s negatívnym PCR testom, dostať sa na Slovensko, ak nie ste zaočkovaní, nie je také jednoduché.

"Stalo sa, že podmienky, ktoré sa sformulovali pred letom, zasiahli mnohých lodiarov na trase. Mnohí vyplávali a ocitli sa v situácii, že nemohli reagovať na zmenu, a teraz lode kotvia pred Bratislavou," približuje BTB.

Nezaočkované deti nebudú môcť ísť do školy? To, čo odkazujú ľudia ministrovi Gröhlingovi si bude asi dlho pamätať
Budú môcť ísť do školy iba zaočkovaní starší žiaci? A ako to vlastne bude na začiatku nového školského roka? Toto sú vážne otázky, ktoré ale pri úvahách ministra Gröhlinga, že do tried by mali byť vpustení iba zaočkovaní naberajú obludné rozmery. V... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Funus cestovného ruchu

Podpredseda BTB Martin Volek zastupujúci sprievodcov a cestovné kancelárie hovorí o "pohrebe" cestovného ruchu v Bratislave. Cestovné kancelárie zažívajú storná na dennej báze.

Problémom je aj to, že pravidlá sa menia príliš často. „14. júna tu bolo povedané, že môžu sem prísť turisti s PCR testom, nielen zaočkovaní. My sme vytvorili aktivity, pozvali tých turistov a teraz nemôžu vystúpiť z lodí. Nám by pomohlo to, čo platí všade v Európskej únii, že nielen zaočkovaní, ale aj otestovaní turisti môžu navštíviť Slovensko," dodal Volek.

Požiadavky zástupcov podnikateľov v cestovnom ruchu  sa už dostali aj k premiérovi Eduardovi Hegerovi. „Predseda vlády SR Eduard Heger už požiadal ministra dopravy Andreja Doležala, aby preskúmal dosah týchto opatrení na cestovný ruch. V závislosti od týchto zistení, vláda prijme ďalšie kroky,“ informovala hovorkyňa Ľubica Janíková.

To naozaj? Hovorkyňa ministerstva, ktorá nafúkala v pracovnej dobe je späť!
Bývalá hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Anežka Šrojty Hrdá si ešte koncom februára narobila poriadne problémy. Nafúkala na pracovisku a vtedajší šéf rezortu sa s ňou nemaznal. Pripitá zamestnankyňa prišla okamžite o miesto. No zrazu je späť... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Diana Zaťková