Dušan Kováčik dal pokyn ku kauze Gorila, svoje zadržanie očakával (AKTUALIZOVANÉ)
13 | 07 | 2021 I tasr

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. dal pokyn na pridelenie prípadu skartácie spisu z kauzy Gorila konkrétnemu prokurátorovi. Na pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) o tom vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.


„Pokyn bol napísaný na samolepiacom lístku a znel: Doktor Honz, prideľte vec doktorovi Vargovi,“ ozrejmil Honz. Ako tvrdí, v tej chvíli sa bál „čo sa s úradom deje, že tam prichádza k apokalypse“.

Honzovi prišlo zvláštne, že má spis prideliť konkrétnej osobe. „Spis mohol prideliť priamo špeciálny prokurátor alebo zvyklosť bola taká, že by som ako vedúci oddelenia pridelil spis nejakej osobe podľa môjho vedomia a podľa zaťaženia na oddelení,“ podotkol pred novinármi.
Udiať sa to malo na konci septembra 2020. „Túto vec som si zapamätal, aj som si to vyfotil do mobilu, lebo som sa cítil ohrozený, že môže ísť o nejakú lesť na moju osobu,“ zdôraznil. Pripomenul, že to bolo v období, keď sa pohli spoločenské procesy a bolo zrejmé, že sa začne vyvodzovať zodpovednosť.

Spis napokon Honz prokurátorovi Márianovi Vargovi pridelil. „Rozhodol som sa vyhovieť, pretože som dostal pokyn od špeciálneho prokurátora. Stále hovorím, že pokiaľ máte šéfa, ktorý má bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu, ktorú dotuje informáciami Slovenská informačná služba a polícia, z akého dôvodu by som mohol nevyhovieť takémuto pokynu?“ pýtal sa svedok.

Priblížil tiež, že bývalý špeciálny prokurátor na sklonku svojho pôsobenia vo funkcii chodil skleslý a smutný. „Mal som pocit, ako keby ho to zlomilo. Hovoril mi, že očakáva, že bude zadržaný,“ uviedol.

Honz nemal s Dušanom K. ako so šéfom žiadny problém, cítil podporu pri jeho agende boja proti extrémizmu. „Stalo sa mi, že som bol vo veci jeho rozhodnutia o zrušení obvinenia Robertovi Ficovi nahnevaný, ale už taký názor nemám, plynutím času som zistil, že rovnaký názor má aj nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic,“ doplnil.

Obžalovaného Dušana K. prekvapilo, že mu Honz nepovedal výhrady priamo a prišiel s tým až na hlavnom pojednávaní. „Považujem to za neseriózne, hovorí to o charaktere doktora Honza,“ skonštatoval bývalý špeciálny prokurátor. Upozornil, že sa v svojej výpovedi nevyjadril k podstatným okolnostiam.

Čo sa týka väzobnej veci Ľubomíra Kudličku z roku 2017, ktorej sa týka obžaloba, Dušan K. má pocit, že Honz „na jednej strane uviedol, že nepripisoval veci náležitý význam, že to mohol brať na ľahkú váhu. Na druhej strane sa vyjadroval, že išlo o šéfa zločineckej skupiny“.

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Dušan K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Pokračuje proces s Dušanom Kováčikom, vypovedať by malo viacero prokurátorov
Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. pokračuje štvrtým pojednávacím dňom. Výsluch pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) má v utorok absolvovať viacero prokurátorov. Pojednávanie je predbežne naplánované do štvrtka... Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | tasr