Dexit: Vystúpme z EÚ a vytvorme s Rusmi nový európsky priestor, navrhuje nemecký poslanec
13 | 07 | 2021 I Tibor Sipos

Tino Chrupalla, spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), vyzval Nemecko na opustenie Európskej únie a vytvorenie "nového európskeho priestoru". Ten by mal byť založený na spoločných ekonomických a politických záujmov. Vadí mu tiež, že USA ovplyvňuje kultúru Nemecka, informuje portál PZ.


"Zo súčasnej EÚ, ktorú nemožno jednoducho reformovať, musí Nemecko odísť," uviedol Tino Chrupalla v rozhovore pre Die Welt. Volanie po takýchto radikálnych akciách, ktoré nemecká verejnosť už nazvala Dexit, však nezdieľa Chrupallov kolega, druhý spolupredseda AFD Jörg Moyten.
Aj s Ruskom

Chrupalla kritizoval aj "do očí bijúcu geopolitickú vysokú výbušnosť" moderných medzinárodných vzťahov. Tá naznačuje rastúce konfrontácie medzi krajinami západnej Európy a východu. Vedúci AFD dodal, že "nový spoločný priestor by mal zahŕňať Rusko".

"Podľa nášho chápania Rusko patrí do Európy," uviedol Chrupalla. Súčasne by na rozdiel od brexitu, ktorý nespochybňoval príslušnosť Spojeného kráľovstva ku komunite západoeurópskych štátov a členstvo krajiny v NATO, mal postup pre odchod Nemecka z EÚ podľa spolupredsedu strany viesť k opusteniu "existujúcich mocenských štruktúr".

Putin varuje: "Zelenského zákon sa podobá praxi nacistického Nemecka"
Ruský prezident Vladimír Putin sa vysmial novému kontroverznému návrhu zákona, o ktorom diskutujú zákonodarcovia v Kyjeve. Kritici tvrdia, že ak bude schválený, mohol by vyvolať etnické napätie a pripraviť milióny obyvateľov o dôležité práva,... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Prirovnávanie k nacistom

Počas stretnutia s ministrom obrany Sergejom Šojguom nemecký poslanec porovnával obnovenie demokracie v SRN po roku 1945 s nacistickou propagandou proti Sovietskemu zväzu.

"Počas vojny, ktorá sa v Rusku nazýva Veľká vlastenecká vojna, začala nemecká strana propagandistickú kampaň. Tá zahŕňala distribúciu letákov, ktorých cieľom je prinútiť vojakov k dezercii a demoralizácii populácie. Po druhej svetovej vojne zasiahla Nemcov podobná psychologická vojna spojencov, najmä Američanov. Politika "prevýchovy" má trvalý vplyv na našu národnú identitu a kultúru," uviedol Chrupalla.

Kuba: Biden podporil demonštrantov, Rusko odmieta zasahovanie zvonka
Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok kubánsku komunistickú vládu, aby "vypočula" demonštrantov, ktorí žiadajú koniec "represií" a chudoby. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | tasr