Český olympionik Ondřej Štěpánek o konšpiráciách antikonšpirátorov
13 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Ondřej Štěpánek je český vodnoslalomár, ktorý získal na olympiáde v Aténach 2004 bronzovú medailu. Má 41 rokov a myslí samostatne. Pri neustálom omieľaní slova "konšpirácia" zo strany politikov i médií už nevydržal byť ticho a napísal  "Úvahu priemerného zvedavého jedinca nad konšpiračnými teóriami". Redakcia HD z nej vybrala podstatné pasáže s odkazom na originálny text v pôvodnom rozsahu.


"Už len pri vyrieknutie slovného spojenia "konšpiračná teórie" sa na tvári väčšiny ľudí objaví pohŕdavý úškľabok, často sprevádzaný posmešným vzdychnutím. Je to úplne pochopiteľné." Píše Ondřej Štěpánek na webe czechfreepress.cz.
Všetko je dokonalé, iba iný názor je konšpirácia

"Svet je predsa dokonalý. Naše vlády, ich orgány a predovšetkým médiá ako nositelia a sprostredkovatelia informácií sú už zo svojej podstaty poctivé, verné a ctia morálne zásady. V tak perfektnom svete musí byť samozrejme akýkoľvek názor odporujúci tomu všeobecne propagovanému a prijímanému zákonite nezmyslom. Výplodom chorej mysle polovzdelaných nešťastníkov, ktorým ešte nedošlo, že svet je dokonalý, a za všetkým vidia sprisahanie." Začína pekne zostra Ondřej Štěpánek.
Aj svetových strán je viac ako jedna oficiálna

"Svet má k dokonalosti ďaleko, na vlastné oči vidíme, že vládam dnes morálne zásady nič nehovoria. A snáď aj pomaly začíname tušiť, že médiá sú tu od všetkého iného, ​​len nie od toho, aby objektívne informovali. ... Kto konšpiračné teórie odmieta, je geniálny a vševedúci, dokonale pozná príčiny a pozadie všetkých spoločenských udalostí a teda vie, že oficiálne vysvetlenia sú pravdivé."

"Alebo, čo je viac pravdepodobné, keď tieto teórie odmietame, máme strach. Strach z toho, že by konšpiračné teórie mohli mať pravdu. Strach z toho, že naše konformné videnie sveta, na ktoré sme zvykli a v ktorom sa cítime isto a príjemne, by mohlo byť narušené alebo zničené. Je to niečo ako strach z neznámeho, ktorý je prirodzený všetkým živým tvorom. " Pokračuje český športovec.

"My sme však ľudia, na rozdiel od zvierat vieme, že strach a útek pred realitou nikdy nič nevyriešil a nevyrieši." Dodáva autor na webe czechfreepress.cz.

Edward Snowden: „Buďte opatrní, pretože niektoré veci, ktoré sa označujú ako konšpirácie, sú pravdivé“
Russell Brand nedávno urobil rozhovor s bývalým pracovníkom americkej výzvednej služby NSA Edwardom Snowdenom. Na portáli Humans are Free (Ľudia sú slobodní) zverejnil jeho prvú časť. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Pár téz o konšpiráciách

"Konšpiračná teória je teória ako každá iná a ako taká sa snaží vysvetliť javy a udalosti okolo nás. Pre každú teóriu všeobecne platí, že kým nie je vyvrátená, je tu možnosť, že je pravdivá."

"Konšpiračné teórie nie sú postavené na vode. Snažia sa stavať na faktoch a dôkazoch, tak, ako sa na každú správnu teóriupatrí. Ak niekto bezmyšlienkovite zavrhne konšpiračné teórie, svedčí to väčšinou len o jeho vlastnej neinformovanosti v danej oblasti." Za túto vetu určite prestane mať slovenský mainstream Ondřeja Štěpánka rád.

" Konšpirační teoretici nie sú nevzdelaní, postihnutí ani menejcenní jedinci, ktorí sa chcú zviditeľniť. Sú to ľudia, ktorí nie sú spokojní s oficiálnym vysvetlením a pátrajú na vlastnú päsť v rámci svojich možností. "

"Zjavne existuje niečo, o čom verejnosť nemá vedieť, alebo, vzaté z druhej strany, verejnosť má vedieť len časť pravdy. A aký býva dôvod na to nehovoriť celú pravdu? Napr. keď je potrebné, aby bola udalosť pochopená určitým "správnym" spôsobom".
Vraj rozumný, ale stále iba nerozum

Ondřej Štěpánek pripomína, že "samotný prístup oficiálnych orgánov, odborníkov i značnej časti verejnosti k konšpiračnom teóriám (ignorancia, zavrhovanie bez bližšieho objavovaniu, zosmiešňovanie) nie je rozumný. V rozumnej spoločnosti by sme konšpiračné teórie preskúmali a zahájili diskusiu, ktorej cieľom by bolo upokojiť verejnosť zrozumiteľným objasnením problému. To sa však nedeje. Namiesto toho sa verejnosť upokojí tým, že sa z konšpiračného teoretika urobí blázon.

"Západná spoločnosť, v ktorej drvivá väčšina ľudí spí na vavrínoch opojená ľúbeznou melódiou demokracie a slobody, je pre konšpirácie úplne ideálnym prostredím." Znie kúzelne pravdivý dodatok športovca k predchádzajúcim jeho úvahám, zverejneným na webe czechfreepress.cz.
Logika mysliaceho človeka

"Ak by sa ukázalo, že konšpiračné teórie majú pravdu, malo by to nedozierne následky. Znamenalo by to, že konšpirátorom je celá spoločnosť. Preto si spoločnosť (tj. my všetci) jednoducho nemôže dovoliť tieto teórie ignorovať." Myslí si Ondřej Štěpánek.

 

Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou. Únik covidu z laboratória už nie je len dezinformačná teória
08 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič