Slováci idú znovu do ulíc! Dnes od 15.00 je pred prezidentským palácom protest proti zmarenému referendu (VIDEO)
12 | 07 | 2021 I Jozef Uhlárik

A je to tu zas! Jeden protest ešte ani dobre neodznel a už je tu ďalší. Tentokrát naň pozýva exposlanec Peter Marček a hlavným live motívom protestu bude vyjadrenie nesúhlasu so zmarením referenda o predčasných voľbách prezidentkou a Ústavným súdom.


Peter Marček je už v štvrtej strane. Začínal v Hnutí za demokraciu, pokračoval v Strane občanov Slovenska odkiaľ prešiel do Sme rodina, aby napokon zakotvil v Hlase ľudu. Na svojom profile zverejnil status aj video, v ktorých pozýva ľudí na dnešný protest. Ten sa uskutoční od 15.00 hod na bratislavskom Hodžovom námestí, teda priamo pred prezidentským palácom.
Rozhodovanie o tom, kto nám bude vládnuť máme v rukách my, občania

Protestujúci by sa mali na akcii zamerať na vyjadrenie nesúhlasu proti zmareniu referenda prezidentkou Slovenskej republiky. „Prezidentka, ktorá má k dispozícii svoj odborný aparát, ako aj odbornú pomoc celej štátnej správy, nemôže tvrdiť, že podaním návrhu na Ústavný súd, či predmet referenda je v súlade s ústavou, alebo ústavným zákonom robila za účelom dodržiavania ústavy,“ píše v úvode statusu Marček a dodáva, že naša ústava „hovorí“, že predmetom referenda nemôžu byť základne ľudské práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. „Naša ústava ale vyslovene dovoľuje, aby sa referendom rozhodlo aj o iných dôležitých otázkach verejného záujmu. Nie náhodou ústavodarca zaradil inštitút referenda pri prijímaní ústavy pod zákonodarnú moc. Urobil tak preto, lebo občan rozhoduje cez volených zástupcov sprostredkovane vo voľbách, ktorými sú poslanci, alebo priamo referendom,“ vysvetľuje Marček.

&id=100012139860134

„Rozhodovanie o tom, kto nám bude vládnuť máme v rukách my, občania Slovenskej republiky. Iba občan moc dáva a aj moc berie. Referendum ako forma priamej demokracie je nástroj kontroly občanov nad vlastnými osudmi. Nad našim právom rozhodovať o tom, či chceme túto vládu alebo nie, nemôže stáť povinnosť zachovať štvorročné volebné obdobie 150 poslancov národnej rady a celej vlády,“ konštatuje exposlanec, podľa ktorého žiadne ustanovenie Ústavy, ktoré hovorí o dĺžke volebného obdobia, nemôže stáť nad základným princípom zvrchovanosti občanov vyjadreným v článku 2 odseku 1 Ústavy, podľa ktorého Štátnu moc majú v rukách občania, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo referendom.

Rasťo Piško o účastníkoch protestu: Čvarga, bruchatí tatkovia v maskáčoch, tetky mečiarovskej éry
Bývalý „humorista“ Piško sa opäť pokúša o vtip. V centre Bratislavy v sobotu stretol zopár účastníkov protestu, ktorí sa mu nepáčili. To mu nebránilo v tom, aby hodil všetkých nahnevaných občanov do jedného vreca. Opísal ich ako potetovanú čvargu a... Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Petra Demková

Tak, ako sme týmto politikom moc dali, tak im ju môžeme aj zobrať

„Ústavný súd vo svojom uznesení z roku 1997 vyjadril, že referendum dáva právo občanom, aby hlasovaním zobrali na seba zodpovednosť, ktorú národná rada nechce, nemôže, nevie, alebo nedokáže uniesť. Nedovoľme, aby o našich osudoch rozhodovala prezidentka, ktorá zmarila referendum a príďte podporiť preto náš protest!“ vyzýva Slovákov na účasť na proteste v statuse Peter Marček, ktorý celú akciu ešte zdôrazňuje aj vo videu zo záhrady prezidentského paláca. „Zuzana Čaputová nie je moja prezidentka. Mohla vypísať referendum, ale neurobila tak a odvolala sa na Ústavný súd, ktorý, samozrejme, rozhodol o tom, že poslanci majú právo dovládnuť štyri roky,“ hovorí vo videu Marček a dodáva, že všetci dobre vedia, že je to totálny nezmysel.



„My, ľud, občania a voliči sme im právo dali, aby zastupovali nás, naše názory a naše Slovensko. A neničili a nelikvidovali ekonomiku Covidom a všetkými nezmyselnými vecami, očkovaním a testovaním. Nie, to v žiadnom prípade nedovolíme! Tak, ako sme týmto politikom moc dali, tak im ju môžeme aj zobrať!“ vyzýva vo videu Peter Marček a na záver ešte raz prízvukuje, že pozýva všetkých od 15.00 hod na Hodžovo námestie, kde sa počas protestu bude riešiť referendum, ktoré „naša“ pani prezidentka skazila.

Občiansky protest nie je možné ukradnúť občanom! Im patrí, oni sú jeho súčasťou, tvrdí právnička Laššáková
Sobotný veľký protest v Bratislava mal aj prazvláštnu pachuť. Postarali sa o ňu prívrženci Mariana Kotlebu z ĽSNS, ktorí sa „nanominovali“ doslova všade. A bežní ľudia zostali takpovediac v úzadí. To, ako sa kotlebovci na proteste správali, prekáža... Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik