Šéf Roscosmosu vyzýva ruských miliardárov: "Vezmite si príklad z Bransona a investujte do vesmíru"
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos po tom, čo britský miliardár Richard Branson úspešne preletel na okraj vesmíru v rakete svojej spoločnosti, vyzval bohatých v krajine, aby začali investovať do vesmírnych technológií. 


Peniaze na vedu



Podľa Russia Today povzbudil  Dmitrij Rogozin na Twitteri bohatých Rusov, aby šli v šľapajach Bransona. "Dúfam, že raz aj naši oligarchovia s miliardovým majetkom začnú míňať svoje peniaze nie na jachty a veľtrhy márnosti, ale na vývoj vesmírnych technológií a vedomostí o vesmíre," uviedol Rogozin.

Dodal, že Bransonov suborbitálny let nemá „nič spoločné s profesionálnym letom do vesmíru“, je však „významnou udalosťou“ ako v „technologickom vývoji, tak v rozširovaní príležitostí“.
Úspešný let

V nedeľu Branson a ďalších päť členov posádky zaleteli vo vesmírnej lodi Virgin Galactic VSS Unity na pokraj vesmíru. Kozmická loď dokázala zrýchliť na trojnásobnú rýchlosť zvuku a dosiahla výšku 86 kilometrov. Posádka zostala vo vesmíre niekoľko minút a prežívala beztiažový stav.

Bezos blahoželá Bransonovi: "Vo vesmíre si nebol, ale aj tak gratulujem!"
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Po lete Bransonovi zablahoželali šéf SpaceX Elon Musk a zakladateľ Amazonu Jeff Bezos. Musk a Bezos sú najvýznamnejšou konkurenciou britského miliardára v aréne komerčných vesmírnych letov. Obaja utratili obrovské sumy za stavbu rakiet.
Budúci týždeň to bude Bezos

Budúci týždeň vyrazí Bezos do vesmíru na Novom Sheparde, ktorý navrhla jeho súkromne financovaná letecká spoločnosť Blue Origin.

Samotnému Roscosmu nie je vesmírny turizmus cudzí. V posledných rokoch vyslal na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) početných turistov. Ešte v tomto roku tam agentúra vyšle na jednu zo svojich vesmírnych lodí japonského miliardára Yusaku Maezawu a filmového producenta Yoza Hirana.

Gates a Soros zaplatia milióny miesto Británie. "Snažia sa privatizovať verejnú politiku" tvrdia kritici
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková