Schválené! Čaká nás kontrola elektronických správ
12 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Smernica, ktorú schválil Európsky parlament sa týka kontroly elektronických správ. Súbežne so smernicou sa dvihla aj obrovská vlny obáv ohľadom súkromia. Kontrolu elektronických správ bude vykonávať umelá inteligencia. Dôvodom je ochrana maloletých pred sexuálnym zneužívaním vrátane šírenia detskej pornografie. Je ale umelá inteligencia dostatočne inteligentná?


O schválení smernice informoval portál Euractiv. Európsky parlament (EP) tak reagoval na rapídne zhoršenie situácie zneužívania maloletých počas pandémie.
Nie je kontrola ako kontrola

Krok EP chápu všetci, pokiaľ sa týka ochrany detí. Predsa ale existujú oponenti, ktorí majú obavy o svoje súkromie.

Kontrola bude prebiehať spôsobom, že umelá inteligencia bude obsah elektronických správ prechádzať krok za krokom. Podozrivý obsah bude nahlasovať. Následne sa obsah správy dostane na dodatočnú kontrolu, ktorú bude vykonávať človek. "Správy, ktoré odošlete, ostanú výhradne medzi vami a adresátom. Nahlásia sa len tie, ktoré vzbudia podozrenie na zneužívanie detí," píše portál Euractiv.

Či je umelá inteligencia dostatočne spoľahlivá, ukáže až čas. Zdá sa, že sa končí aj obdobie výmeny nahých fotografií medzi dospelými či sextingu. Obavy z toho, že aj komunikáciu medzi dospelými vyhodnotí systém ako zneužívanie maloletých sú na mieste.

Maďarsko hlasuje o nových predpisoch. O sexuálnej orientácii sa na školách hovoriť nebude
Maďarský parlament má hlasovať o právnych predpisoch predložených vládou Viktora Orbána. Tie by postavili mimo zákon podporu transgenderizmu a alternatívnych sexuálnych orientácií u detí, píše portál Breitbart. Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková