Počet útokov pirátov výrazne klesol, svetové oceány sa stávajú bezpečnejšími
12 | 07 | 2021 I tasr

Svetové oceány sa stávajú čoraz bezpečnejšími, uviedol v pondelok na základe najnovších údajov Medzinárodný úrad pre námornú plavbu (IMB). Počet útokov námorných pirátov totiž v prvej polovici tohto roka výrazne klesol a je najnižší od roku 1994, informuje agentúra DPA.


Od začiatku tohto roka bolo zaznamenaných 68 útokov pirátov a ozbrojených prepadnutí lodí, čo je podľa IMB najmenej od roku 1994. Vlani v rovnakom čase zaznamenali v svetových moriach až 98 takýchto incidentov.

Napriek celkovému zlepšeniu zostáva stále najnebezpečnejšou oblasťou Guinejský záliv pri pobreží západnej Afriky, kde došlo až k 32 percentám všetkých zaznamenaných útokov pirátov. V tejto oblasti uniesli dovedna 50 členov posádok. Jediný prípad usmrtenia námorníka, ktorý IMB v prvej polovici tohto roka eviduje, zaznamenali tiež práve v tejto oblasti.

"IMB varuje pred únosom rybárskych plavidiel v Guinejskom zálive, ktoré sú neskôr používané ako materské lode k útokom na ďalšie obchodné plavidlá," píše sa v správe IMB.

V Singapurskom prielive zaznamenali 16 útokov pirátov, čo je o päť viac než vlani v rovnakom čase. Počet incidentov v blízkosti pobrežia Peru sa taktiež zvýšil, a to takmer dvojnásobne, keď tam v prvej polovici 2021 zaznamenali deväť incidentov.

Centrum IMB pre evidenciu pirátstva je ústredným kontaktný bodom pre nahlasovanie zločinov spáchaných na mori, pirátstva a  ozbrojených lúpeží, vysvetľuje DPA.

Sex predáva? Francúzsko zaplavili plagáty na propagáciu vakcín. Pripomínajú skôr reklamu na kondómy
Francúzska vláda začala novú plagátovú kampaň zameranú na bozkávajúce sa páry a účastníkov večierkov v snahe dosiahnuť, aby boli vakcíny proti Covidu pre mladých ľudí atraktívnejšie, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Diana Zaťková