Orbán chce v Maďarsku čínsku univerzitu. Jeho nacionalistická rétorika sa obracia proti nemu (Sheena McKenzie)
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Sheeny McKenzie (CNN)




Osamotený protest na brehu Dunaja v Budapešti sa môže javiť ako neobvyklé epicentrum politického zemetrasenia v Maďarsku, myslí si redaktorka CNN Sheena McKenzie.



Čínska univerzita rozzúrila opozíciu


Vláda premiéra Viktora Orbána ohlásila kontroverzný plán prestížnej šanghajskej univerzity, ktorá by v roku 2024 otvorila prvý zámorský kampus, za ktorý by zjavne platili Maďari. Protesty proti budúcnosti tohoto plánu podnietili maďarskú opozíciu a zjednotili ju v pokuse zvrhnúť Orbánovú vládnucu stranu v budúcoročných všeobecných voľbách.




Odkedy sa Orbán pred 11 rokmi dostal k moci, v Budapešti sa konalo množstvo demonštrácií proti jeho útoku na demokratické slobody. Samozvaný ochranca kresťanských hodnôt v Európe sa zbavil občianskych slobôd, počnúc právami migrantov a LGBTQ až po slobodu médií, ako aj súdnu a akademickú nezávislosť.


Nie, že by to poškodilo Orbánove politické bohatstvo. Jeho pravicová strana Fidesz sa tešila drvivej výhre vo voľbách, mimo Budapešti nemal vážneho politického vyzývateľa.


Orbán sa vyzúril proti EÚ. V nemeckých novinách Bild si zaplatil inzerciu
Maďarský premiér Viktor Orbán využil celostranovú platenú inzerciu novín Bild, aby demonštroval svoje návrhy pre budúcnosť Európskej únie. Kritici ho obvinili z čistej propagandy. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová





Navrhovaný kampus Fudanskej univerzity sa však stal veľkým problémom. Jeho kritici poukazujú na obrovské náklady pre Maďarsko a varujú, že peniaze daňových poplatníkov budú použité na záujmy čínskej komunistickej strany. Okrem toho tvrdia, že kampus by bol postavený na pozemku určenom na dostupné bývanie pre približne 10 000 maďarských študentov.


Tisíce demonštrantov v uliciach



Tisíce demonštrantov minulý mesiac vyšli do budapeštianskych ulíc, aby sa postavili proti tomuto plánu, niesli transparenty s nápisom „zrada“ a slogany ako „maďarské peniaze pre maďarské univerzity“.



Orbán vytvoril z propagácie „tradičných“ maďarských hodnôt veľký politický kapitál. Teraz sa zdá, že opozícia podáva populistickému vodcovi dávku vlastného lieku.


Orbán na zozname nepriateľov slobody tlače. Sorosova "exmašina" nakopnutá, reaguje Judit Varga
06 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová









Kontroverzie kvôli Fudanskej univerzite sa vedú „o tom, či táto malá desaťmiliónová krajina môže konečne rozhodnúť o svojom osude, o tom, či skutočne budeme slobodným národom,“ informoval podľa miestnych médií opozičný líder a primátor Budapešti Gergely Karácsony.



„Opozícia v tejto chvíli obrátila Orbánovu rétoriku proti nemu,“ uviedol Péter Krekó, riaditeľ budapeštianskeho think tanku Political Capital. Krekó uviedol, že Orbán prijal obraz seba samého ako „najväčšieho obrancu zvrchovanosti - z USA, z Bruselu, z Berlína“.



Teraz predseda vlády otvára dvere čínskym záujmom - a podľa jeho slov je to „ťažké vysvetliť“ voličom.


„Obraz Číny v strednej a východnej Európe nie je veľmi priaznivý,“ dodal Krekó. „Toto je vec, ktorú môže opozícia ľahko zneužiť.“


Orbánov "homofóbny zákon" znepokojuje EÚ, ale inšpiruje Uhríka: Predložil ho Národnej rade SR
06 | 07 | 2021 | Tibor Sipos











Orbán hľadí na východ


Šesť maďarských opozičných strán odhodilo svoje politické rozdiely, aby mohli spoločne kandidovať proti Fideszu v parlamentných voľbách v roku 2022. Zahŕňa to Karácsonyho zelenú stranu, Dialóg pre Maďarsko, bývalú krajne pravicovú stranu Jobbik a mladú centristickú stranu Momentum.



Táto opozičná koalícia ešte neoznámila svojho kandidáta na predsedu vlády, hoci za jej priekopníka sa považuje proeurópsky orientovaný Karácsony.



spoločnom liste čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi z 22. júna opoziční vodcovia uviedli, že ak budú zvolení v budúcom roku, „okamžite zastavia“ univerzitný projekt a ďalšie plánované železničné spojenie medzi Budapešťou a Belehradom podporované Pekingom.


Lynčovanie Orbána naznačuje, že základnou hodnotou EÚ je viac LGBT agendy do škôl
05 | 07 | 2021 | Peter Sulek










Maďarsko a Čína sa dohodli na 20-ročnej úverovej zmluve na železnicu vo výške 1,9 miliárd dolárov , ktorú postaví konzorcium maďarských a čínskych firiem. Rovnako ako univerzitný kampus, aj železnica je v Maďarsku kritizovaná za nedostatok transparentnosti pri rokovaniach vlády s Čínou.



Kontroverzné obchodné aktivity sú súčasťou Orbánovej politiky „Východné otvorenie“. V dôsledku globálnej finančnej krízy a rastúceho napätia s EÚ sa predseda vlády čoraz viac usiluje prilákať čínske investície.



„Myslím si, že Orbán skutočne hlboko verí v úpadok Západu a v to, že východ je na vzostupe,“ uviedol Krekó o ideológii predsedu vlády. „A preto, ak musíte staviť na to, kto sú budúci vodcovia sveta, potom je lepšie obrátiť sa na Čínu ako na USA.“


Účastníci Pride v Bologni pošliapali portréty pápeža Františka, Viktora Orbána a Mattea Salviniho
"Vykresliť Krista v minisukni a vysokých podpätkoch nie je jednoduchá provokácia, ale nechutnosť, vážna urážka a neúcta," napísal na sociálnej sieti Matteo Salvini. O udalosti v Taliansku informoval maďarský portál Origo. Účastníci Pride v Bologni... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová











Táto politika doteraz priniesla Maďarsku obmedzené hospodárske výsledky. Vytvorilo to však užšie väzby medzi týmito dvoma krajinami. Maďarsko bolo jediným členským štátom, ktorý blokoval vyhlásenie EÚ odsudzujúce nový čínsky bezpečnostný zákon v Hongkongu, a bolo prvou krajinou EÚ, ktorá schválila čínske vakcíny.




Široká aliancia


Nie je to prvýkrát, čo maďarské opozičné strany spojili svoje sily. Rovnaká taktika sa vyplatila aj v komunálnych voľbách v roku 2019, keď Karácsony dosiahol šokujúce víťazstvo proti primátorovi Budapešti podporovanému Fideszom.



Ďalšou otázkou je, či môžu tento úspech zopakovať na celoštátnej úrovni. Ak by bol Orbán porazený, nie je žiadnym tajomstvom, že zákonodarcovia EÚ by si z veľkej časti vydýchli, uviedol Dermot Hodson, docent politickej ekonómie na Birkbeck College na Londýnskej univerzite.


Vláda Viktora Orbána rozvírila roj sršňov (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Zuzana Perželová













Holandský premiér Mark Rutte minulý mesiac uviedol, že Maďarsko „nemá miesto“ v EÚ po tom, čo krajina schválila nový kontroverzný zákon zakazujúci obsah LGBTQ na školách - posledný z dlhého zoznamu provokácií k základným hodnotám bloku.



Pre lídrov EÚ „je Orbán v mnohých ohľadoch skutočným tŕňom v päte,“ uviedol Hodson a označil Maďarsko za „vládu vyzývateľa“. „Tlačiť proti Európskej únii, ale chcieť v nej zostať, je veľmi škodlivá kombinácia,“ dodal.



Po nedávnych protestoch vláda vyhlásila verejné referendum o univerzite, uviedla však, že sa bude konať po voľbách. Medzitým maďarský parlament - v ktorom má Fidesz supermajoritu - v polovici júna hlasoval o darovaní štátnych pozemkov nadácii zodpovednej za plánovaný univerzitný kampus.


Orbán spustil v slovenských novinách kampaň za reformu EÚ a proti bruselskej ríši
Hovoríme NIE bruselskej ríši! Maďarský premiér a tvrdý kritik súčasných liberálnych bruselských politík Viktor Orbán začal v slovenských novinách v mene maďarskej vlády kampaň za reformu EÚ. Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Peter Sulek













V ten istý deň prijal parlament aj zákon proti LGBTQ, ktorý podnietil ďalšie protesty v Budapešti a pobúrenie lídrov EÚ v Bruseli. Načasovanie právnych predpisov proti LGBTQ bolo „súčasťou úsilia odvrátiť pozornosť od projektu Fudan,“ uviedol Krekó. „Pretože vláda cíti, že je to pre ich identitu niečo nebezpečné.“


Zákon slúžil Orbánovi aj na iný účel: Rozštiepil opozičné spojenectvo po tom, čo sa Jobbik pripojil k Fideszu pri hlasovaní.



Úpadok Západu


Hlavným bodom kritiky univerzitného plánu sú náklady - údajne viac ako rozpočet na celý maďarský vzdelávací systém. Podľa uniknutých dokumentov získaných od Direkt36 by projekt stál odhadom 1,5 miliardy eur, väčšinou financovaných z úveru od čínskej štátnej banky.


EÚ zráža Viktora Orbána na kolená, Maďarsko zostáva hrdo stáť
Holandský premiér Mark Rutte pokiaľ ide o Maďarsko nebol ani doteraz zdržanlivý. Liberálny holandský premiér po príchode na samite EÚ v Bruseli označil Viktora Orbána za nehanebného a chce ho prinútiť, aby kľakol. Viktor Orbána ostáva hrdo stáť a... Čítať ďalej
24 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová













Dodal, že stavebné práce na pozemku pôvodne určenom na ubytovanie maďarských študentov by vykonal čínsky dodávateľ. Kritici zdvihli obočie nad povahou dohody, podľa ktorej by maďarskí daňoví poplatníci platili v skutočnosti za založenie kampusu Fudanom.



Podľa správy Direkt36 by takzvanú maďarskú univerzitu Fudan založila a udržiavala čínsko-maďarská nadácia pre správu aktív - čo naznačuje spoločné príjmy z projektu.



Maďarská vláda v zdĺhavom vyhlásení pre CNN nekomentovala oznámené náklady na pôžičku.


Hovorilo sa však o šesť až osem tisíc študentoch z „Maďarska, Číny a ďalších národov“ a o päťsto lektoroch  zameraných na ekonomiku, humanitné vedy, inžinierstvo a lekárske vedy.


Žiadni aktivisti LGBTI na školách! Stojí si za svojím Maďarsko napriek tlaku EÚ
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková













Maďari sú proti

Podľa prieskumu liberálneho think-tanku Republikon Institute sa napriek tomu dve tretiny Maďarov, ktorí o projekte počuli, stavajú proti plánu Fudanskej univerzity . A kontroverzia medzi univerzitami by sa mohla prepracovať k priaznivcom Orbána mimo Budapešti, uviedol Tamás Matura, odborný asistent na budapeštianskej Korvínovej univerzite a zakladateľ Stredoeurópskeho centra pre ázijské štúdie.





Poukázal na vyšetrovanie spoločnosti Direkt36, ktoré odhalilo, že pôvodné študentské bývanie plánované pre tento web bude vyradené. „Priemerní ľudia, ktorí by radi poslali svoje deti do hlavného mesta študovať na univerzitu ,„chápu, že existuje“ šanca, že ich vlastné deti budú mať menší prístup k lacnému ubytovaniu, pretože Číňania túto príležitosť využili,“ uviedol.



Kritici sa tiež obávajú, že akademická sloboda môže byť podkopaná vernosťou univerzity ku Čínskej komunistickej strane. To všetko vychádza z Orbánových kontroverzných univerzitných reforiem, ktoré podľa kritikov rozširujú ideologický odtlačok vládnucej pravicovej vlády.


Maďarsko vraj nemá čo hľadať v EÚ? (The Epoch Times)
Komentár sm (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová















Stredoeurópska univerzita (CEU) podporovaná Georgom Sorosom bola „vytlačená“ z Budapešti po rokoch trvajúcom útoku na jej akademické slobody zo strany Orbánovej vlády. Univerzita sa presťahovala do Viedne, čo vyvolalo protesty v maďarskom hlavnom meste.







Druhá časť politického príbehu






Fudan je „akousi druhou časťou tohto politického príbehu, ktorý sa odohráva,“ uviedol Hodson. „Toto je brzdou neustáleho Orbánovho útoku na slobody,“ dodal, ale poukázal na to, že „v Budapešti existuje akási progresívna bašta“. Spochybnil však, že demonštrácie v hlavnom meste môžu vážne narušiť Orbánove šance na znovuzvolenie.


Mesík: V krajinách s vysokým počtom zaočkovaných umiera viac ľudí ako v štátoch s nízkou vakcináciou
COVID-19 je pandémia, ktorá stála na celom svete život už približne 3,5 milióna ľudí. Koľko z nich však mohlo žiť, keby sa liečili Ivermectinom, ktorého veľkým propagátorom je aj Juraj Mesík? Otázka, na ktorú je teraz asi nemožné odpovedať, no... Čítať ďalej
11 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik















Na protest proti plánom univerzity premenovali miestne úrady v Budapešti ulice v blízkosti kampusu po významných kauzách v oblasti ľudských práv, na ktoré je čínska vláda citlivá, vrátane dalajlámu a Ujgurov.



Maďarská vláda označila krok Budapešti za „infantilný“. A čínske ministerstvo zahraničia označilo toto správanie za „pohŕdavé“. Toto sú doslovné znaky protestu. Veľkou otázkou je, či tento odpor v Budapešti ukazuje cestu k zmysluplnej zmene v celom Maďarsku.


Aj vakcína Biontechu končí „v koši“ (Carolin Friesová, Laura Höringová)
Komentár Caroliny Friesovej a Laury Höringovej (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová